Az MNB legutóbbi jelentése szerint Magyarországon jelenleg 144,1 ezer kártyaelfogadó terminál működik. Ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon csak minden második regisztrált pénztárgépre jut bankkártya elfogadó terminál, de ez a valóságban sokkal rosszabb képet mutathat. Az esetek nagy részében éppen a kis és mikrovállalkozásoknál nem tudunk kártyával fizetni - mondta Szász Ferenc, a Mastercard üzletfejlesztési igazgatója. Az új kezdeményezés erre a szegmensre koncentrál, nekik kínál megoldást a készpénzmentes fizetésre, legyen szó egy vásárra utazó árusról, egy szabadúszó sminkesről vagy akár egy a Balatonon üzemelő vitorlás bérbeadójáról.

A kártyaolvasók és a hozzájuk tartozó elszámolási szolgáltatás percek alatt online megrendelhető. Jelenleg két típust kínál a cég: a SumUp Air alapesetben Blootooth-on csatlakozik a kereskedő mobiltelefonjához vagy tabletjéhez, és azt használva mobilnet hálózaton keresztül kapcsolódik a fizetési szolgáltatóhoz. Ezen kívül kínálnak önálló, úgynevezett stand alone terminált is (SumUp 3G), amely sim-kártyával működik, és melynek díja tartalmazza az ingyenes adatforgalmat. Mindkét megoldás papírmentes, a vásárló digitális bizonylatot kap a kártyás fizetésről.

A SumUp ajánlatában nincs szerződéskötési vagy állandó fix havi díj, a kereskedőnek csak a vásárlások értéke után számolt százalékos díjat, kereskedői jutalékot kell megfizetnie. A fintech 2018 októberében adta ki 3G-vel működő kártyaolvasóját, amely lehetővé teszi, hogy a kereskedők mobil applikáció vagy állandó wifi-kapcsolat nélkül tudjanak fizetést feldolgozni.