Készül az olajcégek extraadója szomszédunkban

Az OMV-vel egyeztetett a tervezett profitadóról a román kormányfő.
Túrós-Bense Levente, 2012. június 19. kedd, 13:29
Fotó: Napi.hu

A bukaresti vezetés és a Petrom tulajdonosa, az OMV közösen dolgozza ki azt az intézkedéssorozatot, amely során az olajtársaság extraprofitjának egy részével átsegíti a kormányt a jelenlegi nehéz gazdasági helyzeten - mondta kedden Victor Ponta kormányfő Bécsben. Bukarest tudatában van annak, hogy az olajtársaság újabb befektetéseket tervez az országban, ezért olyan megoldást keresnek, amely mindkét fél számára elfogadható lesz. Az osztrákok szabad kezet kértek a román kormánytól az üzemanyagárak meghatározására, valamint a hosszú távú tervezhetőség érdekében jogi és fiskális biztonságot - mondta Ponta, hozzátéve: a tárgyalások lezárásáig további információt nem kíván nyilvánosságra hozni.

Az OMV 2014-ig évente 0,8-1,2 milliárd eurót tervez kutatási és termelési fejlesztésekre fordítani Romániában amennyiben kedvezően alakul a befektetői környezet, és nem változnak a fiskális és jogszabályi feltételek  - áll az OMV kedden közreadott közleményében.

Az év elején a román  politikusok körében gyakorlatilag kiverte a biztosítékot, amikor a Petrom a gazdasági válság ellenére közel egymilliárd eurós profitot jelentett.

A román adóhatóság (ANAF) 2011. január elején nyilvánosságra hozott egy jelentést, mely szerint a helyi olajtársaságok 2010-ben többször úgy emelték az árakat, hogy sem az olaj világpiaci árának alakulása, sem az árfolyamváltozás nem indokolta azt. Traian Basescu államfő többször is hangoztatta, hogy szerinte az ásványkincseket kitermelő vállalatok túl keveset fizetnek az államnak. Basescu korábban durván nekiment az OMV Petrom olajvállalatnak is, kijelentette: hogy 2014-től az osztrákokat ugyanakkora éves járadék megfizetésére kötelezik majd a Romániában kitermelt kőolajért, mint az arab országokban.

A román versenyhivatal januárban több mint 200 millió eurós bírságot rótt ki hat romániai olajipari cégre köztük a Mol-ra, arra hivatkozva, hogy 2008-ban, a versenyjogi szabályok megsértésével megegyeztek az ECO Premium néven ismert, ólompótló adalékanyagot tartalmazó benzinnek a forgalomból való egységes kivonásáról. A legnagyobb, 85 millió eurós bírságot OMV-Petromra szabták ki, a Mol-nak 18,5 millió eurót kellet fizetni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

temes33, 2012.06.19 14:13

@SzaszaG: Olvass a sorok között. Ezek ott a messzi Romániában MEGYEGYZTEK a fizetendő adóról! Orbániában hol van ilyen, hogy megegyeznek. Vagy ne legyünk telhetetlenek, csak egyeztetnek, kikérik a szereplők véleményét...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.06.19 13:49

Szektoradó, az EU-ban? Nem, az lehetetlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html