Készülve a választásra fegyverkeznek az amerikaiak

Az egyik fegyvergyártó cég forgalmi adatai és az FBI összesítése alapján egyértelműen látszik, hogy az amerikaiak sokkal több fegyver vásárolnak, mint egy évvel ezelőtt. Nyilvánvaló az összefüggés az elnökválasztással.
Napi.hu, 2016. november 2. szerda, 16:03
Fotó: Reuters

Gyorsan növekvő eladásokról számolt be a Sturm, Ruger, az Egyesült Államok egyik legjelentősebb fegyvergyártója - tudósított a CNN Money. Az árbevétel egyharmadával, 161,4 millió dollárra nőtt a vállalat október 1-jén végződött harmadik üzleti negyedévében az egy évvel korábbihoz képlest. A profit 66 százalékkal ugrott meg.

A cég feltételezése szerint az egész fegyvergyártó ágazatban hasonló bővülés figyelhető meg. Ezt az információt az FBI adataira alapozzák - a fegyverek eladásokat a belbiztonsági szervezet néz utána annak, hogy a vevők jogosultak-e egy-egy kézifegyver megvásárlására.

Népszerű gépkarabély

A Sturm, Rugel egyik legnépszerűbb terméke az AR-15-ös gépkarabély, amely katonai használatra is alkalmas (képünk illusztráció). Ez a fegyver az elmúlt évek több egyesült államokbeli ámokfutó tömeggyilkosságában is szerepet játszott. A cég tapasztalatai szerint sokan keresik a kompakt (zsebre tehető) pisztolyokat, amelyeket önvédelemre vásárolnak. Ezek közé tartozik az LCP II és az LC9.

Szigor jöhet

A szakértők egyetértenek abban, hogy a fegyverrajongók azért hozták előre vásárlásaikat, mert attól tartanak, hogy a demokrata Hillary Clinton elnökké választása esetén megszigorítják a fegyvertartási szabályokat.

Michael Fifer, a Sturm vezérigazgatója egy korábbi nyilatkozatában egyedülállónak minősítette, hogy Clinton aktívan kampányol a törvényes fegyverkereskedelem ellen.

A demokraták elnökjelöltje vissza akarja állítani azt a 2004-ben hatályát vesztett törvényt, amely tiltotta a támadó fegyverek értékesítését. Bővíteni akarja a vásárlók hátterének ellenőrzését, és jogilag felelősségre vonhatóvá akarja tenni a gyártókat és a kereskedőket a termékeikkel elkövetett fegyveres erőszakért.

HOZZÁSZÓLÁSOK