Gyorsan növekvő eladásokról számolt be a Sturm, Ruger, az Egyesült Államok egyik legjelentősebb fegyvergyártója - tudósított a CNN Money. Az árbevétel egyharmadával, 161,4 millió dollárra nőtt a vállalat október 1-jén végződött harmadik üzleti negyedévében az egy évvel korábbihoz képlest. A profit 66 százalékkal ugrott meg.

A cég feltételezése szerint az egész fegyvergyártó ágazatban hasonló bővülés figyelhető meg. Ezt az információt az FBI adataira alapozzák - a fegyverek eladásokat a belbiztonsági szervezet néz utána annak, hogy a vevők jogosultak-e egy-egy kézifegyver megvásárlására.

Népszerű gépkarabély

A Sturm, Rugel egyik legnépszerűbb terméke az AR-15-ös gépkarabély, amely katonai használatra is alkalmas (képünk illusztráció). Ez a fegyver az elmúlt évek több egyesült államokbeli ámokfutó tömeggyilkosságában is szerepet játszott. A cég tapasztalatai szerint sokan keresik a kompakt (zsebre tehető) pisztolyokat, amelyeket önvédelemre vásárolnak. Ezek közé tartozik az LCP II és az LC9.

Szigor jöhet

A szakértők egyetértenek abban, hogy a fegyverrajongók azért hozták előre vásárlásaikat, mert attól tartanak, hogy a demokrata Hillary Clinton elnökké választása esetén megszigorítják a fegyvertartási szabályokat.

Michael Fifer, a Sturm vezérigazgatója egy korábbi nyilatkozatában egyedülállónak minősítette, hogy Clinton aktívan kampányol a törvényes fegyverkereskedelem ellen.

A demokraták elnökjelöltje vissza akarja állítani azt a 2004-ben hatályát vesztett törvényt, amely tiltotta a támadó fegyverek értékesítését. Bővíteni akarja a vásárlók hátterének ellenőrzését, és jogilag felelősségre vonhatóvá akarja tenni a gyártókat és a kereskedőket a termékeikkel elkövetett fegyveres erőszakért.