Két pesti étterem Európa legjobbjai között

Új listát tanulmányozhatnak azok, akik gasztroszakértők javaslatai alapján döntik el, hova menjenek vacsorázni. A The Daily Meal által összeállított, a 101 legjobb európai éttermet tartalmazó listára két magyar hely is bekerült.
Szabó Márta, 2012. december 28. péntek, 06:03
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Egy mindössze 12 asztallal működő kisvárosi olasz vendéglő, a modenai Osteria Francescana a legjobb étterem Európában a The Daily Meal gasztroportál most megjelent listája szerint. A Forbes.com korábbi elnök-vezérigazgatója által alapított portál korábban a 101 legjobb amerikai, illetve a 101 legjobb szállodai éttermet szedte sorba, karácsony előttre pedig elkészült a hasonló európai összeállítás is, több mint kétszáz szakíró és tapasztalt blogger hét hónapos munkájával. A rangsorba 26 ország − köztük Magyarország − 70 városának éttermei kerültek be; mint a portál bevezetője felhívja a figyelmet, a vendéglátóhelyek több mint fele nem fővárosokban van, sőt akad köztük olyan isten háta mögötti hely is, mint az észt partok előtti Muhu-sziget. A legtöbb étteremmel Franciaország képviselteti magát − ebből 11 Párizsban van.

Az első merítésbe még 1450 étterem került be, abból készültek el októberben a 10−25 helyet tartalmazó regionális listák, amelyekről végül kiválasztották a legjobb 101-et, két fő szempont, mégpedig a konyha, illetve a hely stílusa és a kiszolgálás szerint. Az árakkal nem törődtek − de mint a szerkesztők megjegyzik, számos figyelemre méltó étteremben igen figyelemre méltó árakat találtak − és nem hagyták magukat befolyásolni a Michelin-csillagoktól sem, bár elismerték, hogy a legbővebb lista összeállításakor tanulmányozták a nevezetes guide-ot. A listavezető olasz osteria, azaz kisvendéglő legutóbb az ötödik volt a világ legjobb 50 éttermét felsorakoztató hasonló listán, amelyet már egy évtizede rendre közzétesz az erre szakosodott brit site − az ezt a rangsort három éve vezető dán Noma csak a modenai osteria után következik a The Daily Mealnél. Az ilyen listákon megszokottnál több szereplő akad Kelet- és Közép-Európából, olyannyira, hogy a 10. helyre a ljubljanai JB került. Magyarországot két budapesti étterem, a Csalogány 26, illetve a Michelin-csillagos Onyx képviseli, mindkettő a lista vége felé. Két-két étterem jutott be a legjobb 101-be Horvátországból és Észtországból is − szintén a második ötvenbe −, míg Oroszországból négy is befért, Szlovákia viszont egy pozsonyi vendéglővel került fel a 101-es "étlapra".

A The Daily Meal listája
1. Osteria FrancescanaModena, Olaszország
2. ArzakSan Sebastian, Spanyolország
3. NomaKoppenhága, Dánia
4. Alain Ducasse at the DorchesterLondon, Nagy-Britannia
5. Guy SavoyPárizs, Franciaország
6. AquaWolfsburg, Németország
7. VarvaryMoszkva, Oroszország
8. Hof Van CleveKruishoutem, Belgium
9. L'ArpegePárizs, Franciaország
10. JBLjubljana, Szlovénia
87. Csalogány 26Budapest
98. OnyxBudapest

HOZZÁSZÓLÁSOK