Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szergej Murza mesterember végighúzza ujjait a frissen elkészült spicc cipőn, amelynek elkészítését éppen befejezte, majd következik a végső teszt: a balettcipő tökéletes egyensúlyban megáll a csúcsán. Ezzel a felütéssel kezdi a Moscow Times helyszíni riportját a Grishko Ltd. balettcipőgyártó moszkvai kisüzeméből, ahol Murza dolgozik. A vállalat a Szovjetunió összeomlása körüli káoszból nőtte ki magát a világ első számú spicc cipőket gyártó cégévé.

Egy olyan országban, amelyet elsősorban olaj- és gázkiviteléről, illetve fegyverexportjáról ismernek, a Grishko azon ritka kivételek közé tartozik, amelyek termékeit nem ezer tonnákban és ezer köbméterekben mérik, mégis világ elismerését hozzák Oroszországnak. Nem meglepő, hogy a vállalat termékei jelen vannak a világ operaszínpadain, hiszen megtestesülnek bennük az orosz balett óriási hagyományai - véli a 71 éves, ukrán származású Nyikolaj Grisko (képünkön) a cég alapító-igazgatója.

A fő termék

A nevét viselő cég (amelynek elnevezését nemzetközi vállalatról lévén angolosan, Grishko formában írnak) bővítette ugyan profilját ruházati termékekkel és másfajta tánccipőkkel is, de fő termékük továbbra is a spicc cipő. A vállalat oroszországi, csehországi és észak-macedóniai vállalkozásainál készülő termékek 80 százalékát exportálják. A két legnagyobb piac Japán és az Egyesült Államok - az utóbbi országban Nikolay márkanéven forgalmazzák cipőiket.

A céget a Mihail Gorbacsov vezetése alatt liberalizálódó Szovjetunióban 1988-ban alapította Grisko, aki korábban diplomataként és tudományos kutatóként dolgozott. Mint mondja, felesége adta az inspirációt, aki táncos volt, így tudta milyen fontos kelléke a balettnek a spicc cipő. Mielőtt létrejött a vállalat, a nagy színházaknak, mint például a moszkvai Bolsoj saját cipőkészítő üzemeik voltak, ám ennek vége. Az ott dolgozók tudása Grisko cégében él tovább. Az alapító szerint a balettcipő-készítés legjobb hagyományait viszik tovább, márpedig Oroszországban a 19. század vége óta készítik ezeket a termékeket.

Különös helyszín

A Grishko üzeme a patinás Hammer & Sickle Factory acélgyártó üzemében kapott helyett. A cipőkészítő mesterek hangtalanul dolgoznak, a kezeik alól havonta 32-37 ezer balettcipő kerül ki. Csak természetes anyagokat használnak. A csöndet díjazva macskák kóborolnak munkapadok között, ahol a kézi munkával vágják a cipők anyagát és a cég saját ragasztójával illesztik össze azokat. A mesterek munkáját aprólékosan ellenőrzik.

Egy átlagos spicc cipő Oroszországban 30 eurónak (9300 forint) megfelelő rubelbe kerül, Európában a dupláját kérik érte. A termékek túlnyomó többsége ugyan balettiskolának készül, ám vevőik között igazi világsztár táncosok is vannak - ők adják piacuk tíz százalékát -, akiknek egyedi, a lábukhoz illeszkedő termékeket gyártanak. A szupersztárok havonta akár 30 spicc cipőt is elhasználnak. Korábban műanyag spicc cipőt használtam, ami komoly lábfájást és sérülések okozott - mutat rá a különbségre Alekszandra Kirsina, a cég egyik sztár ügyfele, aki tőlük személyre szabott balettcipőket kap.

Grisko elmondja, hogy az elmúlt időszakban új piacra vetett szemet. Úgy véli, sokaknak elegük van az unalmas aerobik-táncórákból, és valami igényesebbet keresnek. Vannak akik ezt a balettben találják meg így nekik is szállíthatnak tánccipőket.