Nagyot drágulhat a kötelező a járvány miatt a szomszédban

Romániában drágulhat a kötelező biztosítás, miután a biztosítóknak bizonyos kedvezményeket kell adniuk a céges autóflottákra, de nem ők állják ennek cechjét.
Barabás Júlia, 2020. április 21. kedd, 10:32
Fotó: Getty Images

A koronavírus-járvány miatt drágulhat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás - hívta fel a figyelmet a román Pénzügyi Felügyelet (ASF) a Maszol tudósítása szerint. Az ok: a felügyelet lehetővé tenné, hogy azok a cégek, amelyek bajba kerültek a járvány miatti megszorítások miatt, felfüggeszthessék a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat a szükségállapot ideje alatt.

Az ASF elküldte a kormánynak és a közlekedési minisztériumnak azt a tervezetet, amely könnyítene a bajba jutott cégek terhein. Ez a segítségnyújtás azonban pluszterhet ró a Kártalanítási Garanciaalapra, amelyet ki kell pótolni, ez pedig az kötelező drágulásához vezethet. A szerződések felfüggesztése csak rövid ideig, a korlátozások idejére vonatkozhat az uniós előírások miatt.

A tervezet szerint a felfüggesztés alatt nem kell leadni az autó rendszámtábláját. Három feltételnek kell megfelelniük, akik kérni szeretnék saját felelősségre tett nyilatkozattal a kötelező felfüggesztését a tervezet szerint: a gépjárművet Romániában jegyezték be, a gépjárművet körülhatárolt magánterületen parkolták le ,a gépjárművel nem okoztak kárt a korlátozások kezdete óta.

HOZZÁSZÓLÁSOK