BUX
38971

Ki jár jól az Apple-vezér lemondásával?

A legnagyobb ázsiai mobiltelefon- és táblagépgyártók előretörtek a tőzsdén Steve Jobs Apple-vezérigazgató lemondása után, mivel a befektetők úgy vélik, hogy az almás cég bajából versenytársai húzhatnak hasznot.

NAPI, 2011. augusztus 25. csütörtök, 09:30

A koreai Samsung 4,2, a tajvani HTC pedig 5,1 százalékos részvény-áremelkedést könyvelt el az ázsiai kereskedésben az Apple legendás vezére, Steve Jobs lemondásának hírére, mivel a befektetők úgy látják, hogy az új helyzetben enyhülhet konfliktusuk az amerikai céggel, amely egyes szabadalmainak ellopásával vádolja őket, s így minden erejüket új termékek bemutatására és piaci részesedésük növelésére fordíthatják. Tim Cook, Jobs utóda javíthatja az Apple és a Samsung viszonyát, miután a koreai cég amerikai versenytársa két legfontosabb terméke, az iPhone okos telefon és az iPad táblakomputer fontos alkatrész-beszállítója - vélik a Bloombergnek nyilatkozó ázsiai elemzők. A Samsung és a HTC Ázsia két legnagyobb okostelefon-gyártója, rajtuk kívül a harmadik legnagyobb cég, az LG Electronincs részvénye is több mint öt százalékkal drágult.

Az első értékelésekhez hasonlóan a tőzsdenyitást követő nyilatkozatokból is az derül ki, hogy a szakértők homlok egyenest ellenkező véleményen vannak Jobs végleges kiszállásának megítélésében. Egyesek szerint az Apple menedzsmentje annyira függött tőle, hogy kihátrálása fordulópont lesz a cég részvényárának alakulásában: a tőzsdei hegymenet valószínűleg már elérte csúcsát, így visszavonulása a szánkázás szimbolikus kezdete lehet. Mások úgy vélik, hogy az Apple dicsfénye továbbra is nagyon erős, és nem pusztán Jobs jelenlétéből származik. Ezért lelépése nem fogja hosszú távon erősíteni versenytársait.

A hír nyomán csökkent több Apple-beszállító tőzsdei ára. A tajvani Hon Hai Precision Industry Co. és a Foxconn Technology Group, amelyek szintén az iPhone-hoz és az iPadhoz szállítanak részegységeket, 2,5-2,5 százalékot veszítettek részvényeik árából. A TPK Holding és a Wintek, amelyek érintőképernyőket értékesítenek az amerikai cégnek, kisebb visszaesést könyveltek el.