Kiakadtak az osztrákok Paks miatt

Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a Zöldek pártja és a környezetvédelmi civil szervezetek is bírálták az Európai Bizottság hétfői döntését, amely szerint jóváhagyták, hogy magyar állami támogatást kapjon a paksi atomerőmű bővítése.
Szász Péter, 2017. március 6. hétfő, 19:32
Fotó: Napi.hu

Ausztria egyáltalán nem megértő azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság minden további nélkül anyagi támogatást hagyott jóvá atomerőmű építéséhez. Úgy vélte, hogy ez rossz jel, ezért Ausztria minden jogi lépést megvizsgál, és szükség esetében panasszal él majd az Európai Unió Bíróságánál. Az alkancellár komoly aggodalmának adott hangot, hiszen a magyar kormány támogatása által és oroszországi segítséggel megvalósuló bővítés nem felel meg a piacgazdasági magánbefektetések irányelvének.

Eva Glawischnig, a Zöldek pártjának vezetője úgy vélte, Christian Kern kancellárnak személyesen kell közbenjárnia, hogy az Európai Unió Bíróságánál panaszt nyújtsanak be. Glawischnig szerint az Európai Bizottság ismételten "botrányos" döntést hozott.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) környezetvédelmi felelőse, Walter Rauch szerint "energiapolitikai kőkorszaknak" megfelelő döntés született. Úgy vélte, hogy a bővítést minden európai és államközi eszközzel meg kell akadályozni, egyúttal elengedhetetlennek nevezte, hogy az Európai Unió Bíróságánál panaszt nyújtsanak be.

Különböző környezetvédelmi szervezetek is bírálták a lépést. A Global 2000 elnevezésű szervezet szerint "politikai nyomás" befolyásolta a döntést. Az Atomstopp Oberösterreich elnevezésű, felső-ausztriai atomenergia-ellenes társaság felszólította az osztrák kancellárt, hogy mielőbb nyújtson be panaszt az Európai Unió Bíróságánál a döntés ellen.

A Greenpeace aggodalmát fejezte ki, hogy a Magyarországról érkező áram lenyomja majd az osztrák tőzsdei árakat és aláássa az ausztriai megújuló energiaforrások versenyképességét. A szervezet szóvivője, Hanna Simons szerint Ausztriának ismét be kell bizonyítani, hogy "nem hajol meg az atomlobbi előtt".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2017.03.06 20:32

@foldnyuzo:
No itt a ritka pillanatok egyike, amikor minden szavaddal egyetértek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.03.06 20:06

Paks kérdése mint minden átpolitizálódott, de a hozzá való viszony nem pártfüggő, speciel én sem vagyok ellene.
Egyrészt nem is értek hozzá, másrészt tudom és vallom, hogy az áramellátás biztonsága mindenek felett.
Munkámból adódóan egyes megújuló energia fajtákra van némi rálátásom, például a biogázra.
Az így előállított energia nagyon drága, Németországban is ez a helyzet, de ott az állam kifizeti a plusz terhet
Ennek függvényében a magyar állami támogatás az atomerőműre, nem különleges.

A korrupció az bizonyára lesz, borítékolható, inkább ennek leleplezésére kellene egyeseknek a felesleges energiájukat fordítani!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2017.03.06 19:42

(Nagyon)Szeretném megérni hogy a mieinkhez hasonlóan, az ő ultraliberális méregzöld jampijaik is pofára esnének az ügyben, a bíróság előtt is. Az EU eddig öt rész, illetve egy db végső jóváhagyást adott ki az ügyben. Ezt nehéz lesz überelni fiúk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html