Az Antivirus programnak eddig két változata volt. Az elsőben (A) azok a cégek kaptak bértámogatást, amelyeket súlyosan érintettek a kormány korlátozó intézkedései és gyakorlatilag leálltak. Ezekben az esetekben az állam kifizeti a dolgozók átlagbérének 80 százalékát.

A második (B) esetben, az intézkedések által kevésbé érintett vállatoknál, azoknál, amelyek korlátozni kényszerültek működésüket, az állam átvállalja az átlagbérek 60 százalékának kifizetését. Az első esetben az állami bérpótlék legfeljebb 39 ezer korona (526 500 forint), a második esetben 29 ezer korona (391 500 forint).

A program harmadik (C), most elfogadott változata azokra a cégekre vonatkozik, amelyek termékei iránti kereslet a kormányzati intézkedések miatt legalább 30 százalékkal esett vissza - mondta a miniszter. Ennek a változatnak a részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Míg az első két támogatási forma alapvető célja a "gazdaság kikapcsolása" okozta problémák mérséklése, addig a most jóváhagyott harmadik támogatási forma alapvetően "a gazdaság újraindítására" szolgál - mondta Malácová.

Az állami bértámogatásra az érintett cégek március 12-től május végéig jogosultak. Malácová nem zárta ki, hogy az Antivirus programot meghosszabbítják, ahogy azt egyebek között a munkaadók szövetsége is követeli - írta az MTI.