Politikusok és szakszervezeti vezetők zavarodottan, dühösen reagáltak arra, hogy a Nokia 18 ezer fős leépítésének részeként Finnországban is elbocsátanak 1100 embert - írja a Financial Times. A Microsoft tavaly szeptemberben vásárolta meg a finn nagyvállalat mobiltelefon-gyártó üzletágat összesen 5,4 milliárd euróért, amelyet most karcsúsít. Mint ismert, Magyarországon 1800 ember veszti el állását a Nokia komáromi üzemnek bezárása miatt.

Alexander Stubb miniszterelnök nagy vonalakban ismerte ugyan a tervet, de a részleteket csak csütörtökön tudatta vele Stehpen Elop, a Microsoft elnökhelyettese. Stubb újságíróknak azt mondta, hogy a helyzet emberi oldalról nagyon-nagyon nehéz, de szerinte nem szabad késégbe esni és a megoldásra, a jövőre kell koncentrálni. A Nokia-divízió eladása azzal kecsegtetett, hogy Finnország európai technológiai kutatási-fejlesztési központtá válik, ám az ezzel kapcsolatos várakozásokat most csalódás követte - írta internetes blogjában Juha Sipilä ellenzéki politikus.

Nem erről volt szó

Timo Soini, a nacionalista Igaz Finnek párt vezetője szerint Steve Ballmer, a Microsoft korábbi vezérigazgatója - a Nokia-felvásárlás idején még ő állt az amerikai nagyvállalat élén - a levegőbe beszélt, amikor reményeket keltett a finnekben a Nokia jövőjével kapcsolatban. A politikus arra utal, hogy a felvásárlás idején finoman szólva nem azt ígérte a finneknek, ami most történik.

Az alkalmazottaknak címzett emailben 2013 szeptemberében Ballmert azt írta, hogy a Microsoft a Nokia-divízió beolvasztása során nem tervezi jelentősen átalakítani a feladatok világszintű elosztását ahhoz képest, ahogy az korábban a finn vállalatnál volt. Ezért arra számítanak, hogy a Nokia teamjei földrajzilag nagyobbrészt ott maradnak, ahol vannak.

Ezzel még nincs vége

Most azonban a finn alkalmazottak majdnem negyedét elküldik - a Microsoft az átvett Nokia-részlegeknél Helsinkiben, Salóban, Tamperében és Ouluban 4700 embernek adott munkát. A 200 ezer lakosú Ouluban tudtak az átszervezési tervekről, ám az meglepetésként érte őket, hogy az egész ottani k+f irodát bezárják. A város több tíz millió euró adóbevételnek mondhat búcsút. Vannak számítástechnikai vállalatok, amelyek embereket keresnek, de ez oldja meg minden kirúgott exnokiás állásproblémáját.

A finn munkaügyi miniszter szerint - aki korábban szakszervezeti vezető volt - elsősorban a Microsoft dolga, hogy segítsen új állást találni elbocsátott alkalmazottainak. Ez része kell legyen a cég szociális felelősségvállalásának. A kormány számon fogja kérni az amerikai nagyvállalaton, hogy eleget tegyen ennek a kötelezettségének. Ez a legkevesebb, amit elvárnak.