A Handelsblatt című német gazdasági lap értesülései szerint sikerült kompromisszumra jutnia Lufthansának és az Európai Bizottságnak a német légitársaság számára nyújtandó állami segítségnyújtás feltételeiről.

Az európai versenyjogi hatóság az egyezség szerint nem gördít további akadályokat a 9 milliárd eurós (3120 millárd forintos) mentőcsomag útjába, cserébe a Lufthansa átenged versenytársainak összesen 8 gépet és a hozzá tartozó huszonnégy órás slotokat (fel- és leszállási jogosultság) a frankfurti és a müncheni reptéren (mindkettőn négyet-négyet).

A Bizottság eredetileg 20 slotot kért volna a német légitársaságtól, erre válaszul magas rangú német kormányzati tisztségviselők - közöttük Angela Merkel szövetségi kancellár is - jelezték, hogy nem hajlandóak elfogadni olyan feltéteket, amely szerintük gyengíthetné a Lufthansa pozícióit a hazai piacon, mert ez szerintük a német gazdaságnak okozna károkat.

A Lufthansa felügyelőbizottsága hétfőn hozza meg a döntést az egyezségről, s ezután hívhatják össze az állami segítségről szóló rendkívüli közgyűlést.

A gépeket a Lufthansának három évre kell átengedniük olyan versenytársaknak egy ajánlattételi eljárás után, amelyeknek még nincs bázisa Frankfurtban illetve Münchenben. Ha nincs megfelelő jelentkező, akkor a már bázissal rendelkező cégek is ajánlatot tehetnek.

A cég becslései szerint a slotok feladása 1,2 milliárd eurós (415,8 milliárd forintos) forgalomkiesést jelenthet a cégnek a közvetlen járatok és a hosszabb távú járatok esetében. Az egyezségre és a 9 milliárd eurós állai segítségnyújtásra nem csak a Lufhthnsa közgyűlésének, de az Európai Bizottságnak is hivatalosan rá kell még bólintania.