Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Tesla Sanghajban építené fel gigantikus üzemét, amely foglalkozna az elektromos autók és a hozzájuk szükséges akkumulátorok gyártásával. A Tesla Sanghajban már rendelkezik egy technológiai fejlesztési központtal. Kína a világ legnagyobb elektromos autópiaca. (Olcsóbb lesz Kínában kocsit vásárolni.)

A Tesla Európában is helyszínt keres egy óriás gyártóüzem építéséhez. Az európai telephelyről az év vége felé hozzák nyilvánosságra a döntést.

A Tesla indoklása szerint a megfizethető árú elektromos autók gyártásához minden kontinensen kell lennie legalább egy üzemüknek. A terv azonban az, hogy 10-12 Gigafactoryt építenek szerte a világon. A közgyűlésen döntöttek arról is, hogy megerősítik pozíciójában Elon Musk elnök-vezérigazgatót - írja az MTI.

A részvényesek leszavazták azt az indítványt, ami megtiltotta volna a Tesla részvényeinek 20 százalékával rendelkező Elon Musk számára a vezérigazgatói és az elnöki poszt egyidejű betöltését.

Elon Musk egyrészt azért került támadások kereszttüzébe, mert a cég jövedelmezősége szempontjából kulcsfontosságú Model 3 gyártásában fennakadások történtek és a gyártási volumen messze elmaradt a tervezettől. Másrészt az utóbbi hetekben az amerikai média is támadást indított ellene, mert Musk kétségbe vonta a sajtóban megjelentek hitelességét.

Az elnök-vezérigazgató a közgyűlésen kifejezte meggyőződését arról, hogy az év közepére sikerül megvalósítani a tervet, és heti 5 ezer Model 3-at gyártanak majd.

A Tesla részvénye nyolc százalékkal áll év eleji árfolyama alatt és mintegy 25 százalékkal a szeptemberben elért árfolyamcsúcsa alatt. Az idei első három hónapban a Tesla 710 millió dollár veszteséget szenvedett el, míg 2017 első negyedévében 330 millió dollár volt a veszteség.

A kép forrása: Tesla Press