A Coca-Cola Co. marketingesei nem fogják legszebb napjaik között emlegetni a következő heteket, amelyek várhatóan igencsak zajosak lesznek a vállalat háza táján kirobban hangos vitától. Az egyik részvényes ugyanis világossá tette, hogy elfogadhatatlannak tartja a menedzsment bónuszjavaslatát, és az április második felében esedékes közgyűlésig még jó pár tulajdonos csatlakozhat a "lázadóhoz" - derül ki a MarketWatch tudósításából.

David Winters, a Wintergreen Advisers LLC befektetési társaság alapkezelője szégyenletes kapzsiságnak minősítette a menedzsment elképzelését arról, mekkora bónusszal is kellene ösztönözni a vállalat vezetőit a jobb teljesítményre. A cégvezetés nemrégiben állt elő 2014-es bérezési és részvényopciós javaslatával, amelyről a részvényesek közgyűlése dönt. Winters véleménye szerint a terv elfogadása esetén óriási aránytalanság alakulna ki abban, mennyivel részesednek a profitból a vállalat irányítói, illetve részvényesei.

Levelét megírta

Winterst olyan befektetőnek tartják, aki meghatározott számítások alapján alulértékelt részvényeseket vásárol (value investor) és időnként úgynevezett aktivista szerepre vállalkozik, azaz karakteres követelést fogalmaz meg a nyilvánosság előtt azzal a céggel szemben, amelybe a pénzét fektette. Most közleményben adott hangot csalódottságának a Coca-Cola 2014-es bónuszprogramjával kapcsolatban. A kifogásait részletező levelet elküldte az igazgatóságnak és az üdítőitalcég legnagyobb részvényesét, a Berkshire Hathawayt irányító Warren Buffett tőzsdegurunak.

A levél szerint Winters akkor is túlzottnak tartaná, hogy a menedzsment 14,2 százalékot szerezzen a Coca-Colában - ez szerepel a javaslatban -, ha a vezetőség elképesztően jó teljesítményt nyújtana. Ez a pakett a jelenlegi árfolyamon 24 milliárd dollárt ér. A befektető el sem tudja képzelni, hogy a cég vezetői hogyan kérhetnek ilyen kapitálisan nagy összeget azért, hogy ösztönözve érezzék magukat munkájuk elvégzésére.

Nem is sok

A Coke nem ijedt meg a részvényes támadó fellépésétől. A CNBC érdeklődésére kifejtették, hogy a 2014-es bónuszprogram csupán az ilyen vállalati ösztönzők legjobb gyakorlatait venné át. Emellett kedvező a befektetőknek is, hiszen merev elszámolási szabályokat alkalmaz. További érv a program mellett, hogy a hosszú távú kompenzációs programot konkrét üzleti és a pénzügyi célok eléréséhez kötötték.

Ha a menedzsment irányításával a cég nem tudja hozni ezeket a mutatókat, akkor nem kapja meg az ezekhez kötött jövedelmet. Ez a teljesítményorientált filozófia az alapja a programnak. Ebből a szempontból semmi sem változott az elmúlt évek gyakorlatához képest.