Kiderült, mit csinálnak a magyarok a hálószobában

A magyarok kétharmada kifli pózban, oldalán alszik főként kemény, dupla matracon, és bár a hálószobák átlagos mérete 10 négyzetméter alatti, az ágy választásánál a nagy méret a legfőbb szempont. A pihenés mellett sokat tévéznek és dolgoznak is itt, míg a cseheknek és szlovákoknak ez kizárólag a nyugalom szigete - derül ki az Ikea kutatásából.
Domokos László, 2019. május 14. kedd, 09:57
Fotó: Napi.hu

A svéd bútoróriás Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában online térképezte fel az áruházak elsődleges piaci területén élő 25-59 év közötti férfiak és nők hálószoba-berendezéssel kapcsolatos vásárlási szokásait, valamint azt, hogyan alszanak, mit csinálnak és hogyan rendezik be a helységet, ahol életük harmadát töltik.

A megkérdezettek (3408, ebből Magyarországon 901 fő) mindhárom országban törekednek egy kényelmes és kellően bensőséges, nyugodt hangulatú hálószoba kialakítására. A hálószoba mindenhol elsősorban a pihenés, illetve a ruhák és az ágyneműk tárolásának színtere, bár a magyarok kimagasló százaléka itt tévézik és dolgozik is.

A kutatás különbségeket is talált a három ország között. A szlovákok gyakorta a teljes hálószobát átalakítják, míg a magyarok és csehek időnként csak pár dolgon (huzatok, textilek, kiegészítők) módosítanak, vagy rendezik át a hálót a már meglévő bútorokkal. A csehek több figyelmet fordítanak az egészséges és kényelmes alvásra, így ők nyitottabbak arra, hogy matracukat időről időre cseréljék.

A megkérdezett magyarok 64 százaléka (csehek 66, szlovákok 67 százaléka), főként a 40 év fölöttiek az oldalukon, 22 százalékuk (csehek 17, szlovákok 16 százaléka), főként a 25-39 év közötti nők a hasukon, 13 százalékuk (hasonlóan a szlovákok és csehek), főként a férfiak a hátukon alszanak, 1 százaléka (csehek és szlovákok 4-4 százaléka) alszik ettől eltérő pozíciókban.

A cseh és szlovák matracvásárlók a kisebb méretű (90 centiméter széles) matracokat választják, a cseheknél a tartósság, míg a szlovákoknál a mosható huzat az elsődleges döntési szempont a méret mellett, míg a magyar vásárlók előszeretettel vásárolnak dupla (160 vagy 180 centiméter széles) és kemény matracot.

Ágyvásárlásnál a magyarok számára sokkal fontosabb annak mérete, míg a csehek és szlovákok elsőként a stílust, színt, anyaghasználatot és a tárolási lehetőséget vizsgálják. Ez annak ellenére is igaz, hogy a hálószoba mérete a régióban Magyarországon a legkisebb, a megkérdezettek 62 százaléka (a csehek és szlovákok csupán 13 százaléka) 10 négyzetméter alatti hálószobával rendelkezik, a csehek és szlovákok esetében a hálószoba alapterülete 10 és 20 négyzetméter közötti.

Így néznek ki az átlagos hálószobák:

  • cseh: gardróbszekrény, franciaágy két külön matraccal és matrac betéttel, éjjeli szekrény és tükör.
  • szlovák: beépített gardrób, komód, éjjeli szekrény, fésülködő asztal, emeletes ágy, tükör és ágyneműtartó tároló.
  • magyar: franciaágy, könyvespolc, dolgozó asztal, számítógép és tv, led hangulatvilágítás.

HOZZÁSZÓLÁSOK