Kiderült mit kaphatnak, akik karácsonykor repülnének

Más időpontra foglalhatják át jegyüket, vagy teljes visszatérítést is kérhetnek azok az utasok, akik British Airways (BA) légitársaság rövidtávú járatain, köztük a budapesti járatokon utaznának karácsony két napján. Erre a két napra ugyanis a cég több ezer légi utaskísérője sztrájkot tervez az elégtelennek tartott bérezés és béremelési ajánlat miatt.
MTI, 2016. december 17. szombat, 12:35
Fotó: MTI/EPA

A BA honlapján megjelent tájékoztatás szerint a cég biztosítani szeretné, hogy a rövidtávú járatok utasainak utazási tervei a sztrájknapokon "se dőljenek romba", ám megérti a sztrájkfenyegetés okozta bizonytalanságot. Ezért azoknak, akiknek e járatokra december 16-a, vagyis a sztrájkterv bejelentése előtt vásárolt repülőjegyük van, a British Airways felajánlja, hogy azonos indulási és célállomással, de más időpontokra átfoglalják jegyüket.

Az utasok karácsony előtti időpontra, vagy az utána következő 355 napos időszakra kérhetnek új jegyfoglalást.

Kik élhetnek az ajánlattal?

Az ajánlattal a budapesti utasok mellett azok élhetnek, akik karácsony két napján Aberdeen, Basel, Belfast, Bergen, Bécs, Bilbao, Bologna, Düsseldorf, Gibraltár, Göteborg, Hamburg, Hannover, Helsinki, Kijev, Krakkó, Lisszabon, Luxemburg, Manchester, Marseille, Oslo, Párizs/Orly, Pisa, Prága, Stavanger, Stuttgart, Szentpétervár, Velence, Varsó és Zágráb repülőtereiről indulnának, illetve ezekre utaznának.
A BA felajánlotta azt a lehetőséget is, hogy az utasok az eredeti jegy árának beszámításával más célállomásokra vegyenek teljesen új repülőjegyet.

Azok az utasok, akik a felajánlott alternatív megoldásokkal nem kívánnak élni, a British Airways közleménye szerint teljes visszatérítést kérhetnek.

Pénteken jelentették be

Ennek előzményeként az alkalmazottakat képviselő Unite szakszervezet pénteken késő este bejelentette, hogy a BA 4500 utaskísérője sztrájkba lép december 25-én és 26-án. A munkabeszüntetés elsősorban a Heathrow repülőtérről induló BA-járatokat érinti, és azok az utaskísérők vesznek részt benne, akiket szerződésük szerint a cég rövid- és hosszú távú járatokra egyaránt beoszthat.

A szakszervezet szerint ezeket az állásokat a légitársaság 21-25 ezer font (7,8-9,3 millió forint) kezdő éves javadalmazás ígéretével hirdette meg, de sok újonnan felvett utaskísérő valójában ennek a felét sem kapja meg.

A British Airways a héten 2 százalékos béremelésre tett javaslatot, de ezt az érintett utaskísérők elvetették.

Közvetlenül karácsony előtt tizennyolc brit repülőtéren kétnapos sztrájkot tervez a földi kiszolgáló személyzet is az elégtelennek tartott bérajánlat miatt.

A Unite bejelentése szerint a Swissport globális repülőtéri szolgáltató cég nagy-britanniai részlegénél másfélezer jegykezelő, csomagkezelő és teheráru-forgalmi alkalmazott teszi le a munkát december 23-ától 48 órára.
A tervezett sztrájk a négy legnagyobb londoni repülőteret, Heathrow-t, Gatwicket, Stanstedet és Lutont is érinti. Mind a négy repülőtérre közlekednek járatok Budapestről.

HOZZÁSZÓLÁSOK