Kikosarazták a görög kormányfőt

Németország egyáltalán nem, Franciaország is csak a legvégső esetben hajlandó pénzzel is segíteni Görögországot az államcsőd elkerülésében, bár mindkét ország nagyra értékeli és támogatja rendkívüli takarékossági programját - ez a mérlege Georgiosz Papandreu görög miniszterelnök berlini és párizsi látogatásának.
Barabás T. János, 2010. március 8. hétfő, 09:01
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Angela Merkel német kancellár ugyan állást foglalt amellett, hogy mindent tegyenek meg az euró stabilizálása érdekében és a valutaspekulációk letöréséért, különösen ha ezek államok ellen irányulnak - ennek érdekében közösen fordulnak az Európai Bizottsághoz és a G20-hoz -, de pénzt nem ígért a csőd szélén álló országnak, amit az állítólag nem is kért a pénteki találkozón.

Ez alól némi kibúvót jelenthet az a hosszú távú együttműködési program, amely a fenntartható energiaforrásoktól a kutatáson és a fejlesztésen át a bevándorlásig terjed, de a német választók ellenállása miatt Merkel valószínűleg akkor sem tehetne többet, ha akarna. Különösen mivel egyre inkább elszabadulnak az indulatok a két országban.

Görögországban a német áruk bojkottjára szólítottak fel és éppen Papandreu látogatása idején Josef Schlarmann, a német kereszténydemokraták egyik vezéralakja azt javasolta: a görögök adják el lakatlan szigeteiket.

Ez sértő, ráadásul gazdasági szempontból sem lenne értelme, hiszen az április-májusban lejáró, közel 30 milliárd dolláros adósság törlesztésében a szigetekért maximum kapható 300 millió dollár jelentéktelen tétel volna.

A görög kormányfő tegnap este tárgyalt Párizsban Nicolas Sarkozy francia elnökkel, aki a németeknél sokkal megértőbbnek látszik az ország problémái iránt.

Támogatnunk kell Görögországot, mert megteszik a szükséges erőfeszítéseket és mert különben nem lesz jövője az eurónak - nyilatkozta a találkozó előtt.

Azt is egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy abban az esetben, ha csőd fenyegetné az országot, nem hagynák elbukni.

HOZZÁSZÓLÁSOK