Drasztikusan, csaknem harmadával csökkentették amerikai kitettségüket az öreg kontinens pénzintézetei a válság öt évvel ezelőtti indulása óta − vonta le a Financial Times a következtetést a Fed adatai alapján. A bankcsődök, leírások, illetve a tengerentúli egységek és hitelállomány-pakettek értékesítése folytán az európai bankok amerikai eszközállományának értéke a 2007. szeptemberi 1510 milliárd dollárról idén március végére 973 milliárdra olvadt, ami hétéves mélypontot jelent. A folyamatban szerepet játszhattak az eurózóna bankjaira nehezedő egyre szigorúbb tőkemegfelelési elvárások is, amelyeknek a dollárforrások bevonásának fokozatos nehezülése miatt egyszerűbb volt a tengerentúli kitettség részbeni csökkentésével eleget tenni.

Az európaiak kivonulásának nyertesei elsősorban az amerikai, kanadai és kisebb részben kínai pénzintézetek voltak. Jó példa erre, hogy az államosított Anglo Irish Bank által tavaly értékesített 9,5 milliárd dolláros kereskedelmi ingatlan hitelportfóliójából a JPMorgan és a Wells Fargo vásárolt nagyobb tételeket. Utóbbi nemrég a német WestLB német tartományi bank 6 milliárdos hitelportfólióját, illetve a BNP Paribas észak-amerikai energetikai érdekeltségeit is megszerezte, míg az ING amerikai online bankolási üzletágát a Capital One vette meg.

Az eurózóna tagjai közül a legdrámaibb mértékben a perifériaországok pénzintézetei csökkentették amerikai kitettségüket, az ír bankok eszközállománya például a 2008. szeptemberi 130 milliárdról 3,6 milliárd dollárra olvadt. Ugyan az európai szereplők közül a Deutsche Bank és a BNP Paribas még mindig erős jelenlétet tart fenn a tengerentúlon, a BNP Paribas, a Crédit Agricole és a Société Générale már jelezte, hogy csökkenti állományát. Összességében a német bankok amerikai eszközeinek értéke 427 milliárd dollárról 267-re csökkent, a franciáké pedig 420-ról 373 milliárd dollárra.