Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jüan gyengülése annak bizonyítéka, hogy a kínai valuta árfolyamreformjának hétvégén bejelentett új szakaszában a "rugalmasság" kétirányú mozgásnak nyújt teret. Erre kínai szakértők már korábban felhívták a figyelmet.

Szerdán nyitáskor a jüan középárfolyamon 6,8102-re esett vissza a dollárral szemben, miközben kedden reggel azonnali árfolyamának 0,45 százalékos erősödése következtében egy dollár 6,7900 jüant ért. A nap végére az árfolyam 6,8136 jüan/dollár volt.

Pekingben az államtanács jóváhagyása után a pénzügyi tárca közleményben tudatta, hogy 406 termék esetében július 15-től visszavonja az exportadó-visszatértést. Az intézkedés egyebek mellett acél és egyes fémtermékekre, műtrágyákra, különböző műanyag, gumi és üveg árukra vonatkozik.

Sajtóértesülések szerint a döntés sok érintett ágazati szereplőből csalódást váltott ki, mivel, bár lehetett számítani rá, a jüanerősödés előtti "szabad út" megadásával az amúgy is nehezebb helyzetbe kerülő külföldre termelő vállalatok abban reménykedtek, hogy a lépésre most nem kerül sor.

A magyarázat szerint a kormányzat célja az energiaigényes termékek exportösztönzésének megszüntetése, az ipari szerkezet átalakítása és a környezetszennyezés visszafogása.