Kína nem nézné jó szemmel a jüan megugrását

Bár Peking lazított a jüan árfolyamrezsimjén, minden adandó alkalommal leszögezi, hogy ez nem jelenthet jelentős árfolyamelmozdulást, azaz az EU és az USA által régóta szorgalmazott számottevő felértékelődést.
NAPI, 2010. július 3. szombat, 11:52
Fotó:

Jó, ha egy devizának van bizonyos rugalmassága az árfolyam terén, de a főbb fizetőeszközök nagyobb kilengése káros - mondta a kínai jegybank alelnök-asszonya a Bloomberg beszámolója szerint.

Hu Xiaolian kijelentette: egy ország folyó fizetési mérlege egyfajta ablakként használható ahhoz, hogy megállapítsuk, a devizaárfolyam egyensúlyi helyzetben van-e. Hozzátette: Kína fizetési mérlegének GDP-hez viszonyított többlete csökkent.

Azóta, hogy a kínai jegybank június 19-én közölte, hogy nagyobb rugalmasságot enged a jüan árfolyama terén, a nemzeti deviza 0,8 százalékkal erősödött.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Peterson Institute for International Economics of Washington kutatói arra jutottak, hgy a jüan dollárral szembeni alulértékeltsége a múlt év végi 40 százalékról 24-re mérséklődött, míg a vezető devizákból álló kosárhoz mérve 21-ről 14 százalékra csökkent, a kínai külkermérleg-többlet csökkenésével párhuzamosan.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

purutty, 2010.07.03 14:13

szerinted mekkora lobbiereje lehet a Kínában gyártató amerikai és európai cégeknek? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.07.03 12:33

50% vámot a kínai cuccokra - oszt csináljanak az árfolyammal amit akarnak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html