Kína rugalmasabb árfolyampolitikát vezet be

A kínai központi bank szombaton bejelentette, hogy rugalmasabb árfolyampolitikát vezet be, de nincs szó a jüan nagyszabású felértékeléséről.
MTI-Eco, 2010. június 19. szombat, 18:55
Fotó:

Kínai vezetők korábban ígéretet tettek az árfolyamreformra, de - mind mondták - a változtatások fokozatosak lesznek.

A mostani jegybanki közlemény leszögezte, hogy semmi sem indokol nagy változásokat az átváltási árfolyamban, és megismételte, hogy a bank továbbra is a már bejelentett árfolyamsávon belül lebegteti a jüant.

2008 nyara óta a jüan gyakorlatilag a dollárral együtt mozog, hogy növelje a kínai gyártók versenyképességét a visszaesett kereslet közepette. Az Egyesült Államok és más országok azóta nyomást gyakorolnak Pekingre a szerintük túlzottan leértékelt jüan árfolyamának változatása érdekében.

Egy nemrégiben megjelent amerikai tanulmány szerint az elmúlt hat hónapban jelentősen csökkent a jüan alulértékeltsége. További részleteket erről itt olvashat.

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnöknek várhatóan állást kell foglalnia a kérdésben a fejlett és fejlődő országok (G20) június 26-27-i torontói csúcstalálkozóján.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója szombaton üdvözölte kínai jegybank bejelentését, amely szerinte növelni fogja mind a kínaiak jövedelmét, mint a belföldi beruházásokat.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a bejelentést üdvözölve a döntés "határozott megvalósítását" szorgalmazta, amely szerinte kedvezően járulna hozzá az erős és kiegyensúlyozott világgazdasági növekedéshez.

    Li Tao-kuj (Li Daokui), a kínai jegybank tanácsadója elmondta, hogy a felértékelés szerény lesz, és nem zárható ki a leértékelés sem, ha az euró árfolyama meredeken zuhanna a dollárhoz képest. A szakértő szerint a bejelentéssel egyben az Egyesült Államoknak akartak üzenni, hogy hagyjanak fel a kölcsönös egymásra mutogatással.


 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kintekunta , 2010.06.21 10:33

foly:ehhez fel kell értékelje a jüant
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kintekunta , 2010.06.21 10:32

a kínai lufi elindult
az ingatlanbiznisz lufi nemsokára kidurran kínában
így hát kell keresni más lufikat
ez az új lufi a befelé áramló keresletfelvételre (kínai devizatartalékra támaszkodóan)
is az bizonyítja hogy ők is az európai recesszió
várják
nemrégiben amúgy a FED is kinyilatkozta a
kamatpolitikájával ugyanezt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.06.20 13:05

Már rég 50% vámot ki kellett volna vetni minden kínai árura.. Kína hetente épít egy szenes erőmüvet, a konténerszállító hajók óránként 5-10 köbméter gázolajat fogyasztanak és Európában nincs munka az alacsony képzettségüeknek (lásd Magyarország) Érthetőbben 30 év alatt totál ökológiai katasztrófa és egyre jelentősebb munkanélküliség várható.. Ehhez képest nevetséges amit az alulértékelt Jüannal csinálnak a kínaiak.. ( még kb.800 millió kínainak kell munkát adni sorry.. )

A co2 felezési ideje a légkörben kb. 80 év és jelenleg a 100 évvel ezelötti szintnek több mint duplája az érték.. Ebben a fő bünös Kína és az Usa .. Ha valaki ebbe belegondol akkor rájön, hogy rettenet ami vár ránk 20-30 év múlva...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html