A nyilatkozat arra nem tért ki, hogy pontosan milyen jellegű szabályok megsértésével vádolják Hut, aki 2013 és 2018 között állt a pénzintézet élén.

A volt bankigazgatót tavaly Vang San-jün, az északnyugat-kínai Kanszu tartomány volt pártfőtitkárának korrupciós tárgyalásán vádolták meg azzal, hogy korábbi pozíciójában, a Kommunikációs Bank élén kenőpénzeket játszott Vang kezére, a Fejlesztési Bank vezetőjeként pedig illetéktelen forrásokhoz juttatott egy, a volt pártfőtitkár által támogatott vállalatot.

QP | Quality Placement

A Kínai Fejlesztési Bank az ország legnagyobb olyan pénzintézete, amely a kormány politikájának támogatására biztosít forrásokat. A bank egyebek mellett a Magyar Fejlesztési Bankkal is folytat együttműködést a Magyarországon működő BorsodChem fejlesztési projektjeinek részfinanszírozására szolgáló keretmegállapodás égisze alatt.

2012-es beiktatása óta Hszi Csin-ping kínai elnök kíméletlen leszámolást hirdetett a korrupció ellen. A kampány keretében már számos vezető beosztásban lévő ember ellen indítottak eljárást Kínában. Kritikusok szerint azonban a korrupció elleni küzdelem valójában ürügy a kínai elnök számára, aki ellenlábasaitól kíván megszabadulni ezen az úton.