Kínai cégek megvennék a legnagyobb orosz aranykitermelő egy részét

Kínai cégek tárgyalást folytatnak a Szulejman Kerimov orosz milliárdos és családja által a legnagyobb orosz aranykitermelőben birtokolt többségi részesedés egy kisebb hányadának a megszerzéséről.
MTI, 2016. november 24. csütörtök, 16:40
Fotó: Stocksnap

A kínai Zhaojin Mining Industry Co. és a Zijin Mining Group Co. a Fosun konglomerátummal közösen egyezkedik a legnagyobb orosz aranykitermelő vállalat, a Poljusz (Polyus) 25 százaléknyi részesedésének a megszerzéséről. Erről a Bloomberg számolt be csütörtökön, amelyet a TASZSZ orosz hírügynökség idézett.

Piaci források szerint a 25 százaléknyi Kerimov-részesedés értéke 2 milliárd dollár körüli. A Poljusz cég döntő része a Kerimov nevét viselő alap, a Sulayman Kerimov Foundation, valamint az orosz milliárdos szenátor fia, Szaid Kerimov tulajdonában van. Jelenleg a Poljusz mintegy 5 százalékával kereskednek a moszkvai értéktőzsdén. A Poljusz nem csak a legnagyobb orosz aranykitermelő, de a 10. legnagyobb a világon a bányászott arany mennyiségét tekintve. A cég bizonyított és feltételezett aranytartaléka az egyik legnagyobb a világon, mintegy 65,8 millió uncia.

A kínai Zhaojin és a Zijin cégek aranytermelő vállalatok. A Fosun Group tulajdonosa Kuo Kuang-csang, Kína egyik leggazdagabb embere. A csoport 2010 óta csaknem 15 milliárd dollár értékben hajtott végre befektetéseket külföldön.

HOZZÁSZÓLÁSOK