A zavargások helyi idő szerint kedd este kezdődtek egy szingapúri tulajdonú ipari parkban, miután munkások ezrei tüntettek a két ország dél-kínai-tengeri területi vitája miatt. A munkások kínainak vélt gyáregységeket támadtak meg, jóllehet közülük több nem is kínai, hanem tajvani tulajdonú. Szerda reggel motorbiciklis tüntetők köröztek az ipari park körül vietnami zászlókat lengetve, az ottani üzemekben leállt a munka.

A kommunista Vietnamban alapvetően tilosak a tüntetések, de jelen esetben engedélyezték őket a hatóságok, mivel a politikai rendszer bírálata helyett az ország külpolitikai célkitűzései melletti kiállásra szerveződtek. Ugyanakkor egyes tisztviselők szerint a helyzet kezd megfékezhetetlenné válni.

A kínai-vietnami területi vita azután éleződött ki, hogy május elején kínai egy olajfúrótornyot vontattak a Paracel-szigetek közelébe. Peking 1974-ben vonta ellenőrzése alá a szigeteket, amelyekre Vietnam is igényt tart, akárcsak a környező vizekre. Hétfőn a fúrótorony mellett vízágyúkkal lőtte egymást a két ország parti őrsége, az előző héten pedig kínai hajók szándékosan, orral nekimentek vietnami hajóknak.

Korábban a Vietnamot is tagjai között tudó Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és John Kerry amerikai külügyminiszter is aggodalmának adott hangot Kína lépései miatt.