Finanszírozási gondokba ütközött a független orosz gáztermelő, a Novatek jamali cseppfolyósított földgáz projektje, amelynek teljes költségét 27 milliárd dollárra becsülik, és amire eddig már 10 milliárd dollárt fordítottak - írta a TASZSZ.

Mint a Kommerszant beszámolt róla, az év eleje óta a cég 17 milliárd rubelt fektetett a megvalósításba (265 millió dollár), a harmadik negyedévben pedig 245 millió eurós hitelt biztosított, azonban várhatóan nem tudja tartani ezt a tempót, mivel 2016 első felében 1,5 milliárd dollárnyi rövid lejáratú kölcsönt kell törlesztenie. Ezért a Novatek 20 milliárd dollárnyi tőkét próbál bevonni a projekt finanszírozásába, amiről már több mint egy éve folytat tárgyalásokat kínai bankokkal.

Eredetileg arra számítottak, hogy ennek az első részletét már 2014-ben megkapják, most azonban a Novatek társtulajdonosa, Leonyid Mihelszon közölte - ez év végéig kapnak 12 milliárdot a kínai bankoktól. A tárgyalások elhúzódásának oka elsősorban a magas kínai kamatok voltak.

Megnehezíti a helyzet stabilizálódását, hogy a kilátásba helyezett orosz kormánytámogatás - amely 150 milliárd rubelt (2,3 milliárd dollár) ígért a nemzeti jóléti alapból - átutalása késik, még mindig csak a felét kapta meg a vállalat ennek az összegnek, bár a Kommerszant értesülése szerint a második, 75 milliárd rubeles részlet heteken belül megérkezik a számlájára.

A Jamal-félszigeten kitermelt gázból évi 16,5 millió tonna cseppfolyósított földgázt terveznek előállítani. A Yamal-LNG 60 százaléka a Novateké, a francia Total és a kínai CNPC tulajdonában van 20-20 százalék.