Kínai tulajdonba kerül a Saab

Kínai tulajdonba kerül a svéd Saab - közölte pénteken a társaság csődbiztosa, aki egyben leállíttatta a szeptember vége óta folyamatban lévő csődvédelmi eljárást.
MTI-Eco, 2011. október 28. péntek, 11:24
Fotó: Napi.hu

A pénteken aláírt szándéknyilatkozat értelmében a pekingi Yougman autógyár, és a Pang Da autókereskedelmi vállalat megveszi az összes részvényt - médiaértesülések szerint 100 millió euróért -, és biztosítja a pénzt a svéd autógyár átszervezéséhez.

A megállapodás hosszú vergődés végére tesz pontot: a Saab pénzügyi helyzete folyamatosan romlott azóta, hogy 2010-ben az időközben Spykerről Swedish Automobile-ra keresztelt holland vállalat megvette a svéd autógyárat a General Motorstól közel 80 millió dollárért. Pénzhiány miatt a gyár többször is leállt, mert nem tudták kifizetni a beszállítókat, utóbb pedig már a csaknem négyezer dolgozó bérét sem tudták utalni.

A két kínai vállalat már a nyáron jelezte, hogy részesedést vesz a Saab-ban, de akkor még csak többségi tulajdonrész-vásárlásról volt szó.

A Saab már a sokadik nagy nyugati autómárka, amit kínaiak vesznek meg: előzőleg a Volvo, az Aston Martin, a Jaguar és a Land Rover is kínai tulajdonba került.

HOZZÁSZÓLÁSOK