Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem csillapodik a viszály a világ három legnagyobb autógyártója között lévő Volkswagen AG-t irányító Porsche és Piech családok tagjai között - írja a Wall Street Journal (WSJ). A tét az, hogy ki vezesse az évtized második felétől kezdve Európa legnagyobb autógyártóját. Martin Winterkorn vezérigazgató környezetéből megerősítették, hogy ellenáll az ellene indult támadásnak.

A vezetési válság pénteken robbant ki, amikor Ferdinand Piech a cég elnöke egyben a vállalat legendás első népautója, a Bogár megalkotójának unokája arra célzott, hogy immáron nem bízik Winterkornban. A Spiegel Online-nak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy távolságot tart a vezérigazgatótól. Ezt követően azonnal találgatások kezdődtek arról, hogy a VW ejtheti Winterkornt.

Szeret beszólni

Piech ugyanis híres arról, hogy kódolt üzenetekkel előlegezi meg az autógyártó háza táján várható jelentős vezetőváltásokat, azaz ilyen megjegyzésekkel jelzi, ki vesztette el a VW patriarcháinak bizalmát. Egy a WSJ-nek adott 2006-os interjújában például kijelentette, hogy teljesen nyíltnak tartja a vállalat akkori vezére, Bernd Pitschetsrieder jövőjét. Néhány hónappal később Pitschetsrieder ment, és helyére jött Winterkorn.

A mostani helyzet azonban sokkal bonyolultabb. Mindenekelőtt azért, mert vasárnap a szintén a cégalapító családhoz tartozó Wolfgang Porsche, a Porsche SE elnöke - Piech unokatestvére - jelezte, hogy nem ért egyet vezetőtársával. Piech szerinte csak magánvéleményt fogalmazott meg, amit nem egyeztetett a családdal. Véleményének súlyt ad, hogy Porsche SE a VW 50,7 százalékos tulajdonosa.

A saját embere

Színezi a történetet, hogy Winterkorn Piech embere. Amikor az utóbbi volt az Audi AG vezérigazgatója, akkor az előbbit választotta maga mellé technikai igazgatónak. Amikor Piech a VW vezére lett, akkor Winterkorn átvette az Audi irányítását, amivel megnyílt az út előtte a VW vezérigazgatói tisztségének megszerzéséhez. Eddig az volt az általános vélemény, hogy ha a 77 éves Piech várhatóan 2017-ben visszavonul, akkor a 67 éves Winterkorn veheti át tőle a Volkswagen felügyelőbizottsági elnöki tisztségét.

Az ügy azért is érthetetlen, mert a Volkswagen mögött igen sikeres évek vannak. A jelenlegi vezetőség irányítása alatt 77 százalékkal, évi 10,2 millióra növelte járműgyártását, az árbevétel 92 százalékkal, 202 milliárd euróra nőtt, a profit megháromszorozódva 10,8 milliárd euróra ugrott. A negatív oldalon az alacsony profitráta, illetve az áll, hogy az USA-ban nem sikerült fellendíteni a márka eladásait, annak ellenére sem, hogy új összeszerelő üzemet nyitottak.

Maradhat

Winternkorn nem kommentálta a személyét ért támadást, a környezetéből azt szivárogtatták ki a sajtónak, hogy mindenkit nagy meglepetésként ért a vezetői válság kirobbanása. A vezérigazgató számíthat az igazgatóság két erős csoportjának, a munkavállalók képviselőinek és Alsó-Szászország delegáltjainak támogatására. Stephan Weil, a tartomány miniszterelnöke arra panaszkodott, hogy kellemetlen meglepetésként érte Piech megjegyzése.

Bernd Osterloh, a cég igen befolyásos munkavállalói tanácsának elnöke, a felügyelőbizottság elnökhelyettese, azt mondta, hogy ha rajtuk múlik, akkor Winternkorn a helyén maradhat 2016 végéig, ameddig szerződése szól. A munkavállalók díjazzák, hogy a vezérigazgató irányítása alatt páratlanul sikeresen működött a vállalat.