Kirúgás vagy rövidebb munkaidő? Így döntöttek az Opelnél

Az Opel vezetősége és a munkavállalók képviselői megállapodtak a költségek mérséklését célzó tervről, amelynek keretében csökkentik a németországi munkahelyeken foglalkoztatottak munkaidejét.
Domokos László, 2017. december 15. péntek, 20:19
Fotó: Reuters

A francia PSA-csoport által augusztusban átvett autóipari vállalat emellett felkínálja a részmunkaidő és az előnyugdíj lehetőségét az 57 és 60 év közötti korosztályhoz tartozó munkavállalóknak - közölte pénteken az Opel, az üzemi tanács és a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall.

Az igazgatási és fejlesztési osztályokon legalább az év első felében csökkentett munkaidőben dolgoznak majd, és április 1-jétől a heti 40 órás munkaidőt előíró szerződésekben 35 órára csökkentik a munkaórák számát - írta az MTI. A tervezett munkaidő-csökkentéssel elérendő célokat vagy a megmentendő állásokat illetően nem közöltek pontos információkat.

Az Opel gyorsan akar jelentős profitot elérni, de üzembezárások és elbocsátások nélkül. A cég 1929 óta volt az amerikai General Motors (GM) tulajdonában, egy ideig a legnagyobb német autógyár rangját is viselhette. 1999 óta azonban a brit Vauxhall testvérmárkával együtt nem tudott pozitív üzemi eredményt felmutatni.

A francia PSA konszern tulajdonába nyáron került. Az együttműködéstől a PSA középtávon évente 1,7 milliárd eurós megtakarítást vár elsősorban a beszerzés, valamint a kutatás-fejlesztés terén. A Vauxhall testvérmárkával közösen az Opel Európa-szerte 38 ezer embert foglalkoztat, a dolgozók felét Németországban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matyi2010, 2017.12.16 11:46

Az Opel kb 20 ezer embert foglalkoztat Németországban, 3-4 ezer Lengyelországban és Angliában, 6-7 ezer Spanyolországban. Közben mind a négy országban 200-300 ezer autót gyártanak évente.
Bármilyen garanciát kér Németország, az Opel csak akkor menekülhet meg, ha a németországi alkalmazottak legalább felétől megszabadul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html