Azután, hogy a nagy áruházláncok a városokból, de a kisebb településekről is kiszorították a sarki üzleteket, Horvátországban most újjáéled a kiskereskedelmi forma. A kisboltokat azonban nem az ipari tőke, hanem a nagy áruházláncok keltik életre - olvasható a Novi list horvát napilap internetes kiadásában.

Öt évvel ezelőtt még 20 ezer kisüzlet volt az országban, a gazdasági válság miatt azonban két év alatt közel ezret kellett bezárni, aminek következtében mintegy 4.200 eladó került utcára. Tíz éve a kiskereskedések a piac több mint felét birtokolták, mára ez az arány 30 százalék alá csökkent. Míg a nagyvárosokban gombamód szaporodnak a bevásárlóközpontok, több mint négyezer horvát településen nincs egyetlen bolt sem.

Elemzők szerint a fogyasztás várhatóan tovább csökken. Ezért a nagy áruházláncok az úgynevezett sarki boltok nyitásában látják a lehetőséget, ahol elsősorban a közelben lakó nyugdíjasok vásárolnak, és mások is leginkább itt szerzik be a napi tejet és kenyeret.

A horvát Agrokor nagyvállalat Konzum nevű kereskedelmi lánca után, amely már számos kisbolttal társult nagykereskedőként, ősszel az osztrák Spar áruházlánc nyit kisebb szupermarketeket Zágrábban. Az osztrákok három üzletet nyitnak az idén a horvát fővárosban, de további 350-1000 négyzetméter közötti üzlethelyiségeket keresnek a városban és másutt is, például Splitben.