Oroszország, a világ legnagyobb olajtermelője a legutóbbi adatok szerint napi 10 millió hordós kitermelést teljesített 2009-ben, azonban a tanulmány szerint ezen szint gazdaságosan már csak mintegy 13-15 évig tartható fönn.

Az orosz olajkészletnek mindössze 30 százalékát teszi ki a hagyományos, viszonylag egyszerűen kitermelhető folyékony energiahiahordozó, a fönnmaradó hányadot nehezen kitermelhető, sűrű állomány képezi - idéz a tanulmányból a Platts.com energiaipari szakportál.

A tanulmány szerint a kitermelhető olaj aránya az oroszországi mezőkön 34-36 százalékra csökkent az elmúlt 25-30 évben, de bizonyos területeken a 10 százalékot is alig éri el.

Az ország ismert olajkincsének zömét még a szovjet időkben tárták föl nagyrészt Nyugat-Szibériában, a termelés azonban ezeken a mezőkön gyengül.

Az újabb, kelet-szibériai területek egyelőre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A napokban publikált tanulmány szerint a koncentráció különösen alacsony, és a szakminisztérium úgy becsüli, hogy évente mintegy 6-8 százalékát lehetne előállítani itt a 2009-es teljes kitermelésnek. A kelet-szibériai térség és az olajexport fejlesztése érdekében Oroszország 600 ezer hordó/nap kapacitású csővezeték építéséről döntött a Csendes-Óceán irányában.

A pénzügyi, gazdasági válság egyébként alaposan visszavetette az orosz olajcégek fúrási, kitermelési aktivitását. A tanulmány szerint 2009-ben csaknem a felére zuhant vissza a fúrási aktivitás.