Az újság értesülései szerint az INA hatékonyságnövelés és költségkímélés céljából komolyan fontolgatja, hogy mintegy 400 benzinkútját és - az összesen 9 ezerből - 2000 dolgozóját külön vállalatba szervezi ki.

"A kőolajszármazékok piaci helyzete rugalmasságot követel a vállalattól az üzletág hosszú távú fenntarthatóságának érdekében" - idézi a lap a vállalat álláspontját, hozzátéve, hogy az olajtársaság további működési modelleket is vizsgál, és egyelőre nincs végleges döntés.

A cikk szerint tavaly az INA 30 százalékkal csökkentette volna a benzinkutasok bérét. Ezt azonban a szakszervezetek elutasították. A dolgozók a mostani kiszervezést is elfogadhatatlannak tartják, mert az a munkaszerződésük felbontását és új munkaviszony létesítését jelentené. Attól tartanak, hogy ezáltal változna a fizetésük, és elveszítenék munkaidejük folyamatosságát.

A szakszervezetek olvasatában a felkínált modell a Mol magyarországi kútjainak működési modelljét mintázza, amelyek többsége bérelt vagy franchise rendszerben dolgozik - állapítja meg a cikk.

Maja Rilovic, az INAS szakszervezet elnöke a lapnak azt mondta, hogy a javaslatot kedden hivatalosan is elutasították. Rilovic szerint a Mol azt tervezi, hogy csak a kiskereskedelmi dolgozókat szervezi ki a cégből, míg az üzletág vagyona továbbra is az INA-ban maradna. Megkérdőjelezve annak törvényes kivitelezhetőségét, a szakszervezeti elnök úgy véli, hogy a kiszervezéssel sérülne a részvényesi szerződés, ezért a horvát kormány reakcióját hiányolja.

A lap nem hivatalos értesülései szerint a kormány a kérdést a "Molhoz fűződő partnerségi kapcsolatának újbóli definiálása kontextusában fogja vizsgálni".

Az INA benzinkutas alkalmazottjai jelentősen többet keresnek, mint a Tifon, Petrol, Lukoil vagy OMV kútjainál dolgozók: míg az INA-sok fizetése legkevesebb havi nettó 5000 kuna (mintegy 200 ezer forint), addig a többieknél havi 3500 kuna (mintegy 140 ezer forint) már jó fizetésnek számít. Az éjszakai, ünnepnapi és egyéb pótlékokkal együtt a forgalmasabb INA-kutak dolgozói akár havi nettó 9000 kunát (360 ezer forintot) is megkereshetnek - ismerteti a Poslovni dnevnik meg nem nevezett INA szakszervezeti forrásra hivatkozva.