Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az elégedetlen ügyfelek kapcsolattartás céljából az interneten hoznak létre csoportokat, itt osztják meg egymással saját történeteiket, és az ügyvédekkel együtt itt dolgozzák ki a támadási stratégiáikat is Romániában.

Az első ilyen csoport júniusban alakult, a Volksbank temesvári ügyfelei a Yahoo-n hozták létre a pénzintézet károsult ügyfeleinek közösségi oldalát, az elmúlt napokban pedig már szinte valamennyi romániai bank - a BCR, a Bancpost, a Raiffeisen, az Alpha Bank, a BRD, az ING, az RBS vagy a Banca Transilvania - ügyfelei is létrehoztak egy-egy ilyen érdekvédelmi csoportosulást.

A Volksbankot perelni készülők száma több ezerre tehető, az OTP Romania az alig pár napja létrehozott, interneten toborzott csoport elégedetlen ügyfeleinek száma szerdán meghaladta a 200 főt.

A Volksbankot jelen pillanatban több ezer ügyfél támadja - tájékoztatta lapunkat a bank egyik, a neve elhallgatását kérő munkatársa. A pénzintézetek működését szabályozó kormányrendeletre hivatkozva az ügyfelek alacsonyabb hitelkamatokat és a különböző díjak eltörlését szeretnék bankjuktól kialkudni, miközben a pénzintézetek ragaszkodnak a korábban beárazott szerződéseikhez.

Kreatív trükkök a THM-ben

Az uniós direktívával összhangban a bukaresti kormány sürgősségi rendeletet hozott, mely szigorúan szabályozza a pénzintézetek kamatpolitikáját, és tételesen felsorolja az alkalmazható egyéb díjtételeket is. A rendeletet tartalmi változtatások nélkül szerdán fogadta el a román parlament szenátusa. A már folyamatban lévő hitelszerződéseket legkésőbb szeptember 19-éig ezen jogszabályoknak megfelelően kell kiegészíteni.

Bár a kormányrendelet elsődleges célja az átláthatóság megteremtése lett volna, a határozat szövege többféleképpen értelmezhető. A Volksbank hirdetményében például korábban a teljes hiteldíj-mutató (THM) a kamat mellett a különböző egyéb díjnövelő tényezőkből állt össze tételesen felsorolva. Köztük van a kockázati díj is, aminek alkalmazását az új jogszabály tiltja. A bank vezetése ezért úgy döntött, hogy ezt a díjtételt átnevezi adminisztratív költséggé, az ügyfél továbbra ugyanazt az összeget fizeti havonta és a bank is a pénzénél marad - mondta a Volksbank névtelenséget kérő munkatársa.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség ezt lehetővé is teszi, a pénzintézetekhez eljuttatott álláspontja szerint ugyanis a THM kiszámolásánál alkalmazott képleteket a bankok akkor módosíthatják, ha a hitel költségei nem változnak. Az ügyfeleket képviselő ügyvédek ennek ellenére úgy vélik, hogy a bank ezzel újabb díjtételt kíván a szerződésbe csempészni és önkényes szerződésmódosítás címén terelik jogi útra követeléseiket.

A egyre mélyülő konfliktus közepette a helyi hírek szerint egyes pénzintézetek maguknak igyekeznek megnyerni a konkurencia elégedetlen ügyfeleit. A Volksbank klienseit tömörítő érdekvédelmi csoport egy tagja a Ziarul Financiarnak elmondta: már több bankkal is tárgyalásokat folytatnak, konkrét ajánlatot azonban mindeddig nem kaptak.

Támadják az OTP-t is

Tárt karokkal várja az átigazolni vágyó ügyfeleket az OTP Bank Romania is - tájékoztatta a Napit Diósi László, az OTP Bank Romania vezérigazgatója, aki szintén beismerte, hogy az elmúlt időszakban a panasszal élők száma jelentősen emelkedett.

Elégedetlenkedő ügyfeleink jelentős része azt kéri számon, hogy az alapkamatok csökkenésével miért nem csökkentek a hitelkamatok is - fogalmazott Diósi. Az internetes szerveződés ellenére, minden panaszt egyenként vizsgálunk ki, hiszen ezen közösségek nem jogi személyek. Havonta mintegy két-háromszáz panasz érkezik, amelyekre a szigorúan vett 15 napos határidőn belül megküldjük a bank álláspontját - tette hozzá a bankvezér.

Diósi szerint - bár az OTP -t támadók száma aránylag alacsony - a jelenségért elsősorban azok a pénzintézetek felelősek, amelyek korábban hirdetményükben alacsony kamattal kínálták hiteleiket, a járulékos költségekről pedig nem megfelelően tájékoztatták ügyfeleiket. Elmondása szerint Diósi arra számít, hogy a hatalmas sajtóvisszhang hatására a panasszal élők száma a következő hetekben tovább emelkedik majd.