Kitört a háború - a jövő energiaellátása a tét

Kereskedelmi háborúvá erősödhet a nyugati napenergia-ipari cégek szembenállása kínai versenytársaikkal. Az európai és amerikai ipar kemény dömpingellenes díjak kivetését követeli a távol-keleti termékekre; mindez a kínai cégek kiszorulását eredményezheti legnagyobb külföldi piacairól, de a megújuló energiaforrások felhasználásának terjedését is lassíthatja.
NAPI, 2011. október 23. vasárnap, 08:30
Fotó: Napi.hu

Összehangolt támadást indított a nyugati napelemgyártó iparág németek vezetéssel Kína ellen a héten, miután a kereskedelmi egyezségeket megsértő dömpingárak alkalmazásával vádolták meg az ázsiai óriást. A fotovoltaikus, áramtermelő napelemeket gyártó cégeket képviselő SolarWolrd német csoport intézkedéseket fontolgat a kínai cégek - állítása szerinti - "dömping-árazási gyakorlatának" megfékezésére - közölte a társaság. A bejelentésre csütörtökön került sor, vagyis nem egészen 24 órán belül két komoly figyelmeztetést is kapott az ázsiai óriás napenergetikai ipara.

Dömpingvádak

Szerdán ugyanis az Egyesült Államok hét napenergiacége sürgetett kormányzati intézkedéseket, a Marketwatch tudósítása szerint konkrétan több mint 100 százalékos dömpingellenes díj kivetését a Kínában gyártott termékekre. Szerintük a kínai gyártók azért tudnak agresszíven aláígérni az amerikai áraknak, mert tetemes pénzügyi és egyéb (kedvezményes árú nyersanyagok és területek, olcsóbb villamos energia és víz, exporttámogatások) támogatásban részesülnek otthon. Mindez munkahelyek ezreinek megszűnését okozhatja - figyelmeztetnek a népszerű érvet előhúzva, vélhetően azonban profit-érdekeket is szem előtt tartó amerikai napenergia cégek.

A washingtoni kormányhoz benyújtott petíció mögött álló szövetséget egyébként a SolarWorld AG tengerentúli egysége vezeti. A társaság vezetője, Gordon Brinser szerint Kína az amerikai piac "kizsigerelését és birtokba vételét" tervezi. Az amerikai leánycégnél nem zárták ki annak lehetőségét, hogy hamarosan Németországban is hasonló lépésre kerül sor. A hasonlóan barátságos hangvételű kínai válasz sem késett soká, a helyi megújuló energia társaság szerint az amerikai fejlemények szoros összefüggésben állnak az ország belpolitikai és gazdasági helyzetével; a gazdasági válság és társadalmi feszültségek miatt pedig bűnbakot kellett kereniük.

Amennyiben az USA intézkedik az ügyben, annak komoly hatása lehet a kínai napenergia-iparra - idézte a Reuters Min Lít, a Yuanta Securities iparági elemzőjét. Jelenleg az amerikai piacnak mintegy 7 százalékát foglalják el a kínaiak. A világ első számú felvevő piaca Európa, amely az összes beépített fotovoltaikus (áramtermelő) napelem 80 százalékának helyet ad, míg az USA mindössze a globális kapacitások 5,3 százalékával rendelkezik, ezzel Olaszország és Japán is megelőzi egyelőre. Németországban csak tavaly rekord nagyságú, 8000 megawatt napelem-kapacitást helyeztek üzembe, míg ez a szám Kínában becslések szerint az 500 megawattot sem éri el. Kína számára a jelenlegi árak mellett a telepítés még nem elsőrendő cél, szakértők szerint éppen a nyugati piacokon történő fejlesztések hatására csökkenő költségeket meglovagolva szeretne majd minél több napelemet telepíteni.

Feszült viszonyban

A nyugati társaságok évek óta feszült viszonyban vannak a kínai cégekkel, azt állítva, hogy azok bőséges támogatásban részesülve tudnak alacsonyabb áron kínálni termékeiket, míg az európai cégek szenvednek a finanszírozási nehézségektől. A kínai napenergia társaságok, mint a Suntech, a Yingli, vagy a JA Solar a múltban bőkezű kölcsönöket kapott a kínai Fejlesztési Bankon keresztül. A kínai tervek nem hivatalos értesülések szerint a következő öt évben 1500 milliárd dollárral támogatná a stratégiai iparágakat, így az alternatív energiaforrásokhoz kapcsolódó gazdaságot. Peking szerint kereskedelmi partnereivel való kapcsolataiban mindvégig fair volt, és tagsága óta ragaszkodik a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) vállalt kötelezettségeihez.

A globális piacvezető Németország idén indirekt formában (támogatott átvétel formájában) 7,8 milliárd euróval támogatja az iparágat, vagyis nem közvetlenül a gyártás, hanem a felhasználást dotálja. A rendszer sikerét mutatja, hogy Berlinnek tavaly - egy évvel a tervezett előtt - már csökkentenie kellett a támogatásokat.

Offenzívában

A kínai napenergiacégek jelentősen nőttek az elmúlt években, egyebek mellett a németországi támogatásoktól is serkentve, s így jelentős piaci részt sajátítottak ki maguknak a nyugati cégek kárára. A kínai cégek offenzíváját jól példázza a 2001-ben alapított Suntech esete. A termelést tekintve a világ legnagyobb társasága a 2002-es 10 megawatt után idén a terv szerint 2200 megawatt kapacitást gyárt le idén. Ám az európai kereslet - amely a kínai cégek forgalmának háromnegyedét adta - meredek visszaesése a támogatások csökkentését követően az USA felé fordította a távolkeleti szereplőket.

A telített piaci körülményeknek a korábbi élenjáró cégek közül több is áldozatul esett az utóbbi időben. Az egyesült államokbéli Evergreen Solar augusztusban jelentett csődöt. A CNBC beszámolója szerint a cég 3-4 évvel ezelőtt éllovas volt a költségcsökkentések terén, mivel versenytársainál jóval kevesebb szilíciumot alkalmazott, azonban azóta a szilícium ára a tizedére esett vissza. A szintén amerikai Solyndra napelemgyártó szeptemberben kért csődvédelmet, több százmillió dolláros adóssághegy és a telített piac nyomott árainak terhe alatt nyögve. Az esetből egyre inkább politikai ügy lesz, mivel a társaság a működésképtelenné válás előtt nem sokkal hatalmas, félmilliárd dollárt meghaladó szövetségi hitelgaranciában részesült, amelyben az elnök személyes szerepét is vizsgálnák politikai ellenfelei. Az európai megtorpanás és a kínai nyomulás hatására az egész szektor jelentősen veszített piaci értékéből idén, így a First Solar, vagy a SunPower is árfolyama is a korábbi töredékére zuhant.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2011.10.24 04:55

@oszibarack:
Nos a német fogyasztás körülbelül 20-szor annyi mint a magyar, és tavaly 17 %-át adták a megújulók. Ez ugyan nem fixen leképezhető a beépített termelésre, de becslésre jó lesz.
Legyen a magyar csúcsterhelés 6000 MW, akkor a német 120 000, a megújuló ezek szerint 20 400. Figyelembe véve, hogy a megújulók elég változóan termelnek, ezt én még minimum 2-vel megszoroznám (bár lehet ez még kevés), mert a csúcskapacitásukat nagyon ritkán biztosítják ténylegesen. Legyen ez így 40 GW. Persze ennek egy elég nagy hányada szélerőmű, meg talán biogáz motor is (mindig bajban vagyok vele mit számítunk megújulónak...).
Mindenesetre nagyságrendileg nem elképzelhetetlen, hogy tavaly 8 GW került beépítésre (pedig először én is nagyot néztem). Azt tudom, hogy 2006 végére 3,06 GW volt a napelemes beépített kapacitás, és ez egy elég dinamikusan (vagy inkább hektikusan) bővülő terület, Németország meg csak nemrég kezdte el kivonni a forrásait. A szabályozói környezet elég stabil, már csak befektetőkre van szükség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oszibarack, 2011.10.23 23:34

"Németországban csak tavaly rekord nagyságú, 8000 megawatt napelem-kapacitást helyeztek üzembe"
Ez nagyon nem stimmel. Ez majdnem a magyar csúcskapacitás! Egyetlen évben?
Még ha egy nullát leveszek akkor is nagyon gyanús! Két nulla levétellel már egész hihető.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.10.23 18:09

Nem hitelrol van itt szo, hanem arrol, hogy az eloallitasi koltsegek nagysagrendbeli elterese okan, olcsobb Kinaban gyartani es onnan idehozatni a napelemeket, mint itt Eu-ban bonyolitani a tomeggyartast. Ezzel nem tud mit kezdeni sem az usa, sem az eu.
Az a nagy harci helyzet, hogy Europaban iszonyat draga a gyartas, de ez addig nem volt gond, amig tomegevel meg nem jelentek a tavolkeleti, filleres importaruk.
Vedovam kivetese az EU-n kivuli napelemekre (es barmi masra) nagyjabol meg is szuntetne a napelemek terjedeset, mert attol, hogy vedovammal tamogatjuk a hazai -es meregdraga- termelest, meg nem lesz loveja a fogyasztoknak megvenni a 3x-szor dragabb "hazai" gyartasu napelemet.
Termelni, gyartani a hulye is tud, nem ez a nehez. Az eladas a kemeny dio, mert mindent csak annyiert lehet eladni, amenyiert vevo is van ra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.10.23 12:25

Erről van itt szó!!
A FED a semmiből nyomtatja a pénzt (az nem baj az amerikaiaknak)
a Kínai fejlesztési bank szintén (nem tudjuk honnan) de nyomja a pénzt (na ez már nem tetszik az amerikaiaknak)

A fejlesztési bank persze az iparba nyomja a pénzt és a saját gazdaságát erősíti. Míg a másik kamatos kamatnak a kamatjára adja ki a bankoknak; a bankok pedig a vállalatoknak és az embereknek!!


Ez pedig a legnagyobb probléma hogy a vállalatoknak vállalati hitelt kell felvenni hogy egy projektet elindítsanak és azt 3-szorosan visszafizetni, ezért nem versenyképes most a termelés és a gazdaság mert előbb ki kell fizetni a bankot és ha marad az a profit!
A profitot pedig úgy tudják növelni hogy csökkentik a dolgozók fizetését!!
Így keresnek a bankok zéró munkával rengeteg pénzt és ezért nem versenyképesek az Európai cégek: nincs bevételük, örülnek ha + ban vannak és nem veszteségesek!

És csodálkoznak hogy Kína mért fejlődött ekkorát 20 év alatt?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csoro21, 2011.10.23 11:20

A Kőbányai úti Kínai piacon kapni ezeket az olcsó napelemeket?Mert ha a technikára igényes Német vevőnek megfelel talán nem is rossz.Vagy kicsiny hazánk a drágább napelemet vásárolna.Ez most nagy dilemma lenne mert az USA is és Kína is haver.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html