Kitört a vajháború

Lengyelországban hatalmas csata dúl a kiskereskedők között a vajpiacon: minden cég kedvezményes áron kínált vajjal próbálja üzleteibe csábítani a vásárlókat.
Barabás Júlia, 2017. november 3. péntek, 20:18
Fotó: Shutterstock

Miután vaj ára a világpiaci drágulás miatt Lengyelországban is az égbe szökött, az élelmes Orlen olajcég azt találta ki, hogy extraolcsó vajjal vonzza be a vevőket benzinkútjaiba - írta a gazeta.pl. Ezzel kerüli meg azt a szabályt, hogy egyéb hirdetéseket korlátozottan használhat.

A kiskereskedelmi üzletekben 200 gramm vajat nem lehet venni 6 zloty (450 forint) alatt, de még ez sem "drága" sokak szerint, mert vannak olyan boltok is, ahol 8 zlotyt kell fizetni egy kocka vajért. Ugyanakkor az akciós vajat 4,9 zlotyért lehet megvásárolni az Orlen benzinkútjainál. A vállalat ezt sehol sem reklámozza, de a vevők nagy mennyiségben viszik a vajat a kutak boltjaiból.

Ahogy arra számítani lehetett, az élelmiszerláncok reagáltak az akcióra. A legnagyobb cég, a portugál tulajdonú Biedronka kétnapos akciót hirdetett, üzleteiben a 200 grammos kocka vaj 4,99 zlotyba került. A Nettó hálózat egynapos akcióban 4,5 zlotyért értékesített egy kocka vajat, de egy személy mindössze öt darabot vehetett.

A Tesco az egyetlen áruházlánc, ahol a dán vaj darabjáért csak 4,5 zlotyt kell fizetni, kérdés azonban, hogy még meddig, mert valószínűleg a tartalékot árulják, amelyet a vajválság előtt szereztek be. Az egyik internetes ár-összehasonlító portál ugyanakkor arról adott hírt, hogy a vaj nagykereskedelmi ára 6 zloty kockánként.

A nyitókép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.11.03 21:47

"a dán vaj"

Naná. Az EU bohócai felszámolták a kelet-európai mezőgazdaságot, az orosz szankciókkal pedig a nyugat-európai mezőgazdaság nagy részét is - talán még emlékszünk a Brüsszelben, Franciaországban stb. tejet utcára öntő gazdákra, a budapesti tehenes demonstrációra. Mindezek a gazdák, tejtermelők azóta csődbe mentek, levágták a teheneket, lehúzták a rolót, elmentek segélyre, az EU és vele együttvisító bábkormányunk magasról tojta le őket - hát most nincs tehén, drágul a tej, nincs vaj. Az oroszok pedig, akik a szankciók hatására hatalmas összegeket fektettek a saját mezőgazdaságukba, röhögnek a markukba, hamarosan nemcsak az olajat és gázt, hanem a tejet és vajat is tőlük veszi az egész bohóc-EU (miközben azóta is keresik az "alternatív exportpiacokat" az idióták, és csodálkoznak hogy pl. Chilének miért nem kell a kiváló európai tej, alma stb.). Gratula, brüsszeli bohócok, gratula, bábkormányunk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html