Miután vaj ára a világpiaci drágulás miatt Lengyelországban is az égbe szökött, az élelmes Orlen olajcég azt találta ki, hogy extraolcsó vajjal vonzza be a vevőket benzinkútjaiba - írta a gazeta.pl. Ezzel kerüli meg azt a szabályt, hogy egyéb hirdetéseket korlátozottan használhat.

A kiskereskedelmi üzletekben 200 gramm vajat nem lehet venni 6 zloty (450 forint) alatt, de még ez sem "drága" sokak szerint, mert vannak olyan boltok is, ahol 8 zlotyt kell fizetni egy kocka vajért. Ugyanakkor az akciós vajat 4,9 zlotyért lehet megvásárolni az Orlen benzinkútjainál. A vállalat ezt sehol sem reklámozza, de a vevők nagy mennyiségben viszik a vajat a kutak boltjaiból.

Ahogy arra számítani lehetett, az élelmiszerláncok reagáltak az akcióra. A legnagyobb cég, a portugál tulajdonú Biedronka kétnapos akciót hirdetett, üzleteiben a 200 grammos kocka vaj 4,99 zlotyba került. A Nettó hálózat egynapos akcióban 4,5 zlotyért értékesített egy kocka vajat, de egy személy mindössze öt darabot vehetett.

A Tesco az egyetlen áruházlánc, ahol a dán vaj darabjáért csak 4,5 zlotyt kell fizetni, kérdés azonban, hogy még meddig, mert valószínűleg a tartalékot árulják, amelyet a vajválság előtt szereztek be. Az egyik internetes ár-összehasonlító portál ugyanakkor arról adott hírt, hogy a vaj nagykereskedelmi ára 6 zloty kockánként.

A nyitókép forrása: Shutterstock