Alááshatja az európai gazdaság feltámadásába vetett törékeny bizalmat a német bankszövetség elnökének figyelmeztetése, miszerint két évvel a pénzügyi válság kirobbanása után fennáll a veszélye a krízis kiújulásának - írja a Financial Times. Andreas Schmitz szerint a német bankok vállalati leminősítésekkel néznek szembe, ezért a korábbiaknál is többet kell tenniük a bajba kerülő ügyfelek és a bedőléssel fenyegetett hitelek kezelésének érdekében.

A nyilatkozat megerősítheti a döntéshozók aggodalmát, miszerint a bankok gyenge hajlandósága, illetve képtelensége a hitelezésre súlyos kárt okozhat Németország vállalatainak. Ráadásul Schmitz vélekedését támasztja alá a bankszövetség (Bafin) becslése, amely szerint a német pénzintézetek könyveiben még mindig 800 milliárd eurónyi rossz hitel lapul.

A bankszövetség elnökének figyelmeztetéséből sokan arra következtethetnek, hogy Berlin nem tett eleget a pénzintézetek tőkehelyzetének rendezése érdekében, aminek nyomán veszélyes hitelhiány alakulhat ki. A német vállalatok nagyobb mértékben függenek a banki hitelektől, mint európai társaik, ami felerősíti az ottani pénzügyi rendszer zavarainak káros hatását.

Schmitz szerint ha megindul a pénzintézetek ügyfeleinek leminősítése, az tartalékaik növelésére kényszeríti a bankokat. Ez hatástalanná teheti az Európai Központi Bank kötvényvásárlását is. Ennek is köszönhetően most úgy tűnik, megfelelő a bankok tőkehelyzete, de ha további tartalékolásra kényszerülnek, akkor borul ez a helyzet, azaz további tőkére lesz szükségük.