A Knight Frank legújabb felmérése szerint a moszkvai irodapiac történelmében még sosem állt ennyi iroda üresen mint most - az orosz fővárosban rendelkezésre álló 15,2 millió négyzetméterből a harmadik negyedévben 2,95 milliónyi állt üresen, ez a másfélszerese az eddigi rekordot tartó 2008-2009-es válság időszakáénak.

Ebben meghatározó szerepe lehet a nyugati szankciók miatti cégmeneküléseknek. Erre utal az is, hogy a legjobb minőségű, A kategóriába sorolt irodák fogynak a legkevésbé, 25,5 százalékukat nem sikerült kiadni, miközben a B osztályúaknál ez az arány 17 százalék - írta a The Moscow Times. Ennek megfelelően csökken az irodaépítés is. Míg az elemzők arra számítottak, hogy az év végéig 1 millió négyzetméterrel bővül az irodapiac, most már legfeljebb 620 ezer négyzetmétert várnak.

Ezzel szemben virágoztak a raktárberuházások, egyrészt a csökkenő árak, másrészt a diszkont kereskedelem fellendülése miatt. Összegük az év első nyolc hónapjában 250 millió dollárt ért el, a 2014-es tízszeresét, tükrözve a logisztikai bázisok iránti igény megugrását. Ezt igencsak ösztönözte, hogy míg ezeknek az ingatlanoknak a rubel ára nem változott, dollárban csaknem a felére zuhant. Azonban még így is 10 százalékuk áll üresen, szemben a 2013-as 2 százalékkal.