Kivonul Bulgáriából a Chevron

A Chevron amerikai energetikai vállalat odahagyva palagáz-kutatási koncesszióját kivonul Bulgáriából.
Napi.hu, 2014. május 28. szerda, 13:35
Fotó: Reuters

A Chevron amerikai energetikai óriáscég közölte, hogy kivonul Bulgáriából. A cég, mint a Novinite szófiai hírügynökség emlékeztetett, 2011 júliusában megnyert egy tendert, amely feljogosította, hogy 5 éven át palagáz után kutasson egy 440 ezer hektáros területen, amiért 30 millió eurós bevételt ígért a költségvetésnek.

Igazán még munkához sem láthattak, amikor fél évvel később a szófiai parlament moratóriumot hirdetett, megtiltva nemcsak a kitermelést, de a palagáz utáni kutatást is. Pedig az amerikai Energy Information Agency becslése szerint az ország palagáz-készlete 480 milliárd köbméternyi, a palaolajé 180 millió hordónyi lehet. Egy magára valamit is adó vállalat nem engedheti meg magának, hogy pénzt veszítsen perspektíva és az egymást követő bolgár kormányok minimális érdeklődésének hiányában - mondta egy szakértő a Capital Dailynek.

A térséget azonban nem hagyja el a Chevron - Romániában és Lengyelországban folytatja a kutatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2014.05.28 17:32

Bulgária is belépett a teljesen mebízhatatlan balkáni sötétek közé. Ill. talán mindig is ott volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2014.05.28 14:01

Nem engedték dolgozni, mit tehetett volna mást.
A bürokrata illetékes Szaktársak tevékenysége soha nem látott magasságokba emelkedett. Többet ártottak már Bulgáriának, mint Magyarországon a neoliberális tökfejek.
Rövidesen azt fogják mondani az EU polgárai az eszetlen, tudatlan, ostoba helyett, hogy bolgár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html