Aláírta az Enel a szerződést a cseh EPH társasággal a Szlovák Villamos Művekben (SE) birtokolt részvénycsomagjának részleges eladásáról. A csehek egyelőre a szlovák áramtermelő részvényeinek 33 százalékához jutnak hozzá, 33 százalék marad az Enel, 34 százalék pedig az állam tulajdonában - írtuk meg korábban.

Az energiaipari cégeket és iparvállalatokat tömörítő cseh Energeticky a prumyslovy holding (EPH) nem újonc a szlovák energiaiparban, ráadásul a részvényesek egy része is szlovák. Az EPH 37 százaléka ugyan a cseh milliárdos, Daniel Kretínsky kezében van, de ugyanekkora részesedése van benne a szlovák J&T csoporthoz tartozó Patrik Tkácnak is, a fennmaradó 26 százalékon pedig a J&T kisrészvényesei osztoznak. Az EPH-nak már most is több szlovák stratégiai vállalatban van tulajdonrésze, többek között az Eustream gázszállítóban és a Közép-szlovákiai Áramszolgáltatóban (SSE).

Az Enel eredetileg azzal indokolta a szlovák áramtermelő részvényeinek az eladását, hogy így szerette volna csökkenteni az ötmilliárd eurósra duzzadt tartozását. Az elemzők szerint azonban a tervezett teljes kivonuláshoz a szlovák kormány egyre ellenségesebb viselkedése is hozzájárult. Robert Fico kormányfő a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának elhúzódó és egyre drágább építése miatt támadja az Enelt, egy e heti nyilatkozatában pedig már egyenesen úgy fogalmazott, hogy nehezen tud elképzelni rosszabb befektetőt az SE számára, mint amilyenek az olaszok voltak.

A kormánynak is oka lehet kifakadni

Az Enel korábban azt tervezte, hogy az SE-ben birtokolt 66 százalékos részvénycsomagját egy részletben értékesíti, a kormány tiltakozása miatt azonban végül módosított az elképzelésein, a Fico-kabinet ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a mohi atomerőmű hármas és négyes blokkját az Enel fejezze be. Az értékesítésre így két fázisban kerül sor. A pozsonyi kormány szerint az egybeni átadás további késést okozna a mochovcei reaktorok építésében, amelynek költsége az eredetileg tervezett 2,4 milliárd euróról már 4,6 milliárd euróra emelkedett, és az átadásuk 2016-2017-re tolódott el. Így nehéz egyértelműen a szlovák kormányt hibáztatni, amiért elégedetlen az olasz tulajdonos eddigi eredményével.

Halmozódó gondok

Nem ez az egyetlen vitája a kormánynak a céggel: 492 millió eurót követelnek az ENEL-től a gabcsikovói, állami tulajdonban levő vízi erőmű bevételéből, miután egy bíróság érvénytelennek minősítette az annak igazgatásáról az olaszokkal kötött szerződést. Fico szerint a megállapodás évi 57-76 millió dolláros veszteséget okoz a költségvetésnek - bár a HydroWorld szerint a kormány később már csak ennek a felét tartotta valószínűnek.

Az első körben az olasz cég 33 százalékos részvénycsomagot ad el az EPH-nak, amelyért 375 millió eurót kap. Elemzők korábban valamivel alacsonyabbra becsülték ezt az összeget. A fennmaradó 33 százalékos csomagról a mohi erőmű említett blokkjainak 2017 végére tervezett átadását követően, vagyis leghamarabb 2018-ban döntenek. Fico e héten már jelezte, hogy az Eneltől a második körben az állam átvehetne 17 százalékot, aminek köszönhetően a Szlovák Villamos Művek újra többségi állami tulajdonba kerülhetne. Az elemzők szerint azonban ez nem lenne a legjobb döntés. Nem szabadna megfeledkeznünk arról, hogy a szlovák energiaipari cégeket korábban részben épp azért privatizálták, mert az állam nem bizonyult a leghatékonyabb tulajdonosnak - írták.