Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hosszú idő óta először, a szakértők csaknem fele (48 százalék) csökkenést vár a magántőke bevonásos fúziók és felvásárlások (M&A) számában, csupán harmaduk (31 százalék) látja úgy, hogy folytatódni fog a növekedés - áll az elemzés bevezetőjében.

A pozitív várakozások aránya 20 százalékponttal csökkent 2018-hoz képest. Európában egyértelmű előjelei vannak egy lehetséges gazdasági visszaesésnek, és a geopolitikai helyzet is tompítja a piaci várakozásokat, főleg a kereskedelmi háborúk és a Brexit-tárgyalások körüli bizonytalanság miatt - mutat rá a közleményben Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

Mindezek mellett jelentős regionális különbségek is tapasztalhatók: Spanyolországban, Portugáliában, Skandináviában valamint a Németország/Ausztria/Svájc piacon a szakemberek szerint pozitív piaci fejlemények várhatóak 2019-ben, míg az Egyesült Királyságot a brexit körüli nehézségek az utolsó helyre szorították a listán. Szintén csökkentek a várakozások Olaszország, Görögország és Franciaország piacaira, elsősorban a romló gazdasági teljesítmény miatt.

A kockázatitőke-befektetők körében továbbra is a gyógyszeripar-egészségügy (72 százalék), a technológia-média (70 százalék) valamint az üzleti és logisztikai szolgáltatás (65 százalék) a legvonzóbb, ezeken a területeken a legvalószínűbb, hogy nagy számú M&A tranzakció fog létrejönni. A legkevésbé vonzó iparág az építőipar, mely csak 7 százalékot ért el, 11 százalékponttal kevesebbet, mint tavaly.

A felvásárlási célpontok méretét tekintve sem változott a helyzet, továbbra is a kis- és középvállalatok a legígéretesebb célpontok - ismerteti Schannen Frigyes, hozzátéve, hogy a legtöbb szakértő szerint nem várható sok nagyméretű tranzakció a következő évben.

A Kína felől érkező verseny szintje stabilizálódott. A kínai befektetők egyre szelektívebbek lesznek, és már nem" lőnek minden iparágra egyszerre", másrészt mostanában az európai kormányok maguk is több korlátot állítottak a terjeszkedésük elé - állapítja meg Schannen Frigyes. Míg 2018-ban a megkérdezettek 42 százaléka mondta, hogy erősödő versenyt vár a kínai szakmai és pénzügyi befektetők részéről, idén csak 28 százaléka.

Az 1967-ben alapított Roland Berger az egyetlen német háttérrel, így európai gyökerekkel rendelkező vezető stratégiai tanácsadó cég a világon, független vállalat, amely 220 partner kizárólagos tulajdonában áll. A vállalat 2400 embert foglalkoztat 36 országban, valamennyi jelentős nemzetközi piacon jelen van, 50 irodájuk kulcsfontosságú üzleti csomópontnak számító városokban található.