A bank csütörtökön azt közölte, hogy az adózott eredménye 215,3 milliárd rubel (1 rubel= 4,13 forint) lett, ami meghaladta a szakértők által várt 203,7 milliárd rubelt.

Az orosz bank nettó kamatbevétele 5,4 százalékkal, 349 milliárd rubelre emelkedett, a rossz hitelekre félretett tartalék 45,5 milliárd rubelre zsugorodott az egy évvel korábbi 84,1 milliárd rubelről.

A Sberbank csütörtökön azt is bejelentette, hogy 14,6 milliárd török líráért (2,35 milliárd dollár) eladja török leánycégét, a Denizbankot a dubaji székhelyű Emirates NBD banknak. Az erről szóló kötelező érvényű megállapodás már megszületett a vevővel - áll a Sberbank közleményében.

A Sberbank nagyot veszít a török líra gyengülésén. Amikor ugyanis májusban jelezte, hogy az Emirates NBD 14,6 milliárd líráért tervezi megvenni a Denizbankot, akkor ez az összeg még jóval többet, 3,18 milliárd dollárt ért.

Az Emirates NBD aktíváinak értéke a múlt év végén 128 milliárd dollár volt, ennek alapján az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb bankja.

A dubaji székhelyű bank erőteljes külföldi terjeszkedést kezdett és már jelen van Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Indiában, Szingapúrban és Nagy-Britanniában, képviselete van Kínában és Indonéziában.

A Sberbank 2012-ben szerezte meg a Denizbank 99,85 százalékát a Dexia belga bankcsoporttól mintegy 3,5 milliárd dollárért. A Denizbank 0,15 százalékos részesedése tőzsdén forog.

A Denizbank az ötödik legnagyobb török bank, aktíváinak értéke március végén 169,4 milliárd török líra (37 milliárd dollár) volt. A Denizbank 751 fiókkal rendelkezik, ebből 708 Törökországban működik, míg Ausztriában, Németországban, Bahreinben, Oroszországban és Cipruson összesen 43 fiókja van. A Denizbank mintegy 15 ezer embert foglalkoztat.

A Sberbank hat éve szerezte meg 505 millió euróért a Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait, köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t, amely Sberbank Magyarország Zrt. néven működik.

A fotó forrása: Kirill Kudryavtsev/AFP.