A döntésnek egyelőre nincsen hatása a magyarországi Praktiker-áruházak működésére - mondta Harald Günter, a Magyarországon 19 áruházat üzemeltető társaság szóvivője. A közgyűlés határozatai a németországi hálózat átszervezésére vonatkoznak, és biztosítják a finanszírozási hátteret a vállalat egésze számára - tette hozzá. A döntések üzenete az, hogy a "Praktiker AG-nek van jövője" - hangsúlyozta Harald Günter. Hozzátette: remélik, hogy Magyarországon továbbra is jól alakul az üzletmenet.

A közgyűlésen elfogadott terv szerint a részvényesek 60 millió eurós tőkeemelést hajtanak végre, az Anchorage amerikai befektetési társaság pedig 85 millió eurót biztosít az átalakításhoz. A 234 németországi Praktiker áruház közül 120 a Max Bahr hálózat részeként működik tovább, a veszteséget termelő áruházakat pedig bezárják.

A társaság veszteséges, eladósodott és a fizetésképtelenség veszélyezteti. Elemzők szerint elsősorban azért jutott válságba, mert nem vált be az alacsony árakra és rendkívüli akciókra épülő stratégia. Korábbi sajtóbeszámolók szerint az irányváltás része, hogy az üzletek eladóterét szellősebben, áttekinthetőbben rendezik be és kevesebb árut halmoznak fel benne. A cél a "barkácsáruházak Ikeája" modell kialakítása. Ezt szolgálja a magasabb árkategóriákkal működő Max Bahr hálózat kiterjesztése.

A Németországban 11 ezer főt, a külföldi hálózattal együtt pedig 19 ezer főt foglalkoztató és 9 európai országban összesen 440 barkácsáruházat üzemeltető vállalat bevétele tavaly 3,2 milliárd euró, vesztesége pedig 500 millió euró volt. A Praktiker - a csoporthoz tartozó Max Bahr, illetve Extra Bau & Hobby márkával együtt - Németországban a negyedik a barkácsáruházak 2011-ben elért bevétele alapján felállított rangsorában az Obi, a Bauhaus és a Hornbach mögött.