Bronislav Komorowski, a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) jelöltje a voksok 41,22 százalékát szerezte meg. Legfőbb vetélytársa, az ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt színeiben induló Jaroslaw Kaczynski 34,74 százalékot kapott. A várakozásoknak megfelelően a július 4-én tartandó második fordulóba Komorowski és Kaczynski jut tovább.

A választási bizottság szerint a harmadik helyezett, Grzegorz Napieralski, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) nevű párt elnöke, aki a voksok 13,68 százalékát gyűjtötte össze. A többi, hét jelölt eredménye messze elmarad a három élen végzett politikusétól, a voksok kevesebb mint 3 százalékára tettek szert. A végleges eredmények hétfő délután várhatók.

Elemzők szerint a második fordulót illetően egyik legfontosabb kérdés az, hogy kire adják majd a voksukat Napieralski baloldali szavazói. Ilyen szempontból a liberális Komorowski esélyei jobbak, mint a konzervatív Kaczynskié. Az eredmények közzététele után Komorowski elégedettségét és örömét fejezte ki, megköszönte a támogató szavazatokat, és a második fordulóra utalva arra szólította híveit, hogy "a végsőkig harcoljanak Lengyelország szebb jövőjéért". Jaroslav Kaczynski is arra hívta fel támogatói figyelmét, hogy a választásnak még nincs vége, és a nyerés szempontjából kulcsfontosságú a győzelembe vetett hit.

A megméretés az idén ősszel lett volna esedékes, de a lengyel kormánygép április 10-i oroszországi katasztrófája nyomán - amelyben Lech Kaczynski elnök és hitvese mellett számos politikai, katonai, gazdasági és egyházi vezető, a társadalmi és kulturális élet több kiválósága is életét vesztette - korábbra kellett kiírni a választást. Az 57 éves Komorowski, aki a szerencsétlenség után a szejm elnökeként automatikusan ügyvezető államfő lett, ezzel némileg kényes helyzetbe került, tekintve, hogy pártja már korábban őt választotta elnökjelöltjének.