BUX

Kormánytámogatást kap az autóipar

Rendkívüli támogatás megadása mellett döntött az orosz kormány, hogy kisegítse a bajba került hazai autóipart.

Napi.hu, 2015. március 26. csütörtök, 15:43

Egyre több külföldi autógyártó jelenti be távozását Oroszországból, vagy csökkenti, szünetelteti termelését a piac beszűkülése és a rubel értékvesztése miatt, s a válság nem kíméli az orosz vállalatokat sem. Emiatt a kormány úgy döntött, hogy 10 milliárd rubeles (166 millió dollár) támogatást nyújt.

A rubel árfolyamának több mint 40 százalékos zuhanása drasztikusan csökkentette a keresletet az orosz piacon, lehetetlenül megdrágítva az importot, ráadásul még a gépkocsikat helyben gyártó vagy összeszerelő cégek haszonkulcsa is legalább 10-15 százalékkal csökkent az importált alkatrészek áremelkedése miatt - írta a The Moscow Times.

A moszkvai kormány internetes oldalán olvasható jelentés szerint a legtöbb autógyártó már minimálisra csökkent nyereséggel kénytelen dolgozni, ezért nyújtanak nekik támogatást. Számítások szerint a 10 milliárd rubel lehetővé teszi több termelési kapacitás kihasználását, mintegy 110 ezer autó gyártását és munkahelyek megőrzését.

A legújabb statisztikai adatok szerint februárban az előző év azonos hónapjához képest 17 százalékkal, 130 ezer darabra csökkent a gyártott személyautók száma. A kormány azt is fontolgatja, hogy újraindítják a régiért újat autócsere programot, valamint az autóhitelek és -lízingek állami támogatását.