Hivatalos védelmet kapott a brit szuperoltás

A londoni kormány egészségügyi minisztere szerint nem feltétlenül fogja hátráltatni az AstraZeneca koronavírus-ellenes oltásának fejlesztését a tesztelés felfüggesztése, csak a világ kapott némi ízelítőt arról, mi értelme van a tesztelésnek.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 9. szerda, 15:23
Fotó: Reuters

Védelmébe vette az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-vakcináját Matt Hancock, a brit kormány egészségügyi minisztere - derül ki a CNBC cikkéből.

Ezt az is indokolja, hogy a londoni kormány jelentős anyagi támogatást nyújt a reményteli munkához. A gyógyszergyártó szeptember 8-án jelentette be, hogy felfüggesztette az oltás tesztelését, mert egy váratlan betegség jelentkezett az egyik tesztalanynál, amelynek okát ki akarják vizsgálni.

A tőzsde nem volt olyan elnéző a vállalattal, mint a miniszter: az AstraZeneca részvényárfolyama szerdán hat százalékkal zuhant a londoni tőzsdén, majd az európai börzéken 0,4 százalékot vesztett értékéből a tőzsdenyitás után. Ez egy nyilvánvaló kihívás ezzel a vakcinával kapcsolatban - fejtegette Hancock -, hiszen jórészt ismeretlen területen járnak az oxfordi kutatók és a gyógyszergyártó szakemberei.

Ami azt illeti, nem ez az első eset, hogy felfüggesztik ennek az oltásnak a tesztelését - tette hozzá. Valójában standard eljárásról van szó, a próbák értelme az, hogy minden lehetséges mellékhatást megtaláljanak és orvosoljanak. Véleménye szerint a mostani leállás nem feltétlenül fogja lassítani a vakcina kifejlesztését, minden attól függ, mit találnak a probléma okait feltáró vizsgálat során.

Trump tudja a tutit

A Jefferies pénzügyi szolgálató cég elemzője lényegében a miniszterrel egybehangzó vélemény fogalmazott meg az ügyfeleinek küldött kommentárjában. Várakozása szerint egy rövid távú tőzsdei árfolyam-korrekcióról van szó, amely később teljesen indokolatlannak tűnhet. A sok emberen végzett harmadik tesztelési szakasz értelme az oltások esetén, hogy pontosan belőjék a készítmény megfelelő dózisait.

Az AstraZeneca ezt a tesztelési fázist a múlt hónap végén kezdte. Két másik cég, amely szintén ígéretes koronavírus-oltást fejleszt, a Pfizet és a Moderna július végén kezdte a tesztelést. Ez a három vállalat áll a legközelebb ahhoz, hogy előálljon vakcinájával. Ugyanakkor Anthony Fauci, a legismertebb amerikai járványszakértő éppen szerdán jegyezte meg a Business Insider cikke szerint, hogy szerinte nem valószínű, hogy elkészül valamelyik megbízható oltás az amerikai elnökválasztás előtt. Donald Trump elnök egyik nyilatkozatában nemrégiben arra célzott, hogy lesz oltás november első napjai előtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.09.10 09:26

@atombandi:
@atombandi:
"Ez azert kinos, mert ugye barmitol is kaphatta, de azert eleg kicsi a valoszinusege, hogy egy oltas beadasa utan eppen valami mastol alakul ki egy ilyen."
Ezt tegyük helyre!
10 ezres tesztcsoportból egy ember. Ennek az oltásnak a klinikai tesztjeit párhuzamosan ha jól emlékszem 3, de lehet hogy 4 országban végezték.
Gerincvelő gyulladás az oltások előtt sem volt ismeretlen betegség. Az oltásellenes mozgalmaknak meg a Te megközelítésed az alaptézise: Csak az oltástól kaphatta!
És ha a vizsgálatok megállapítják, hogy nincs összefüggés, akkor az a gyógyszergyári lobbi nyomására van, aki nyerészkedni akar az emberek egészségét kockáztatva... Biztos lesznek, akik "tudják a tutit megbízható forrásból, valamilyen facebook posztból" Ugye?
Szokásos protokoll, hogy ilyen eseteket ki kell vizsgálni. Megjegyzem egy-egy gyógyszer bevezetésének, engedélyeztetésének utolsó fázisában ez elég gyakori dolog, mert nagy számú kontrollcsoportban nagyobb az esélye egy akár külső körülményre bekövetkező betegségnek. Állítottak már le számos folyamatot véglegesen, de oltások esetében ez ritkábban fordul elő.
Mielőtt felelőtlen feltételezéseket teszel, teszünk, várjuk meg az eredményt. Az internet olyan, hogy az ilyen "feltételezések" önbeteljesítő "valósággá" válnak a keresőmotorok működési elve miatt.
Inkább bízzunk abban, hogy vaklárma volt, mert akkor hamarabb lesz oltás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.09.10 07:38

szuperoltás, bazmeg, szuperoltás.
napi.hu/szar
az újságírás csúcsa, megannyi retorikai mesterfogás, hogy cicero besírna.
szuperrambó, megamosi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.09.09 17:04

Konkretan az szivargott ki, hogy gerincvelogyulladast kapott az egyik tesztalany az oltas utan. Ez azert kinos, mert ugye barmitol is kaphatta, de azert eleg kicsi a valoszinusege, hogy egy oltas beadasa utan eppen valami mastol alakul ki egy ilyen. Hany meg hany gyogyszert, vontak vissza mar megjelenes es hivatlos engedelyek utan! A richter is most keszul bevonni az egyik gyogyszeret. AZ eu 2018-ban adott ki figyelmeztetest, es 2020 nyaran vontak ki a forgalombol az Esmya gyogyszert, mert majrakot okoz. Ra lehet keresni. NEM LESZ REKORDIDO alat kifejlesztve semmilyen oltas. Legalabbis lehet jatszani a kiserleti allatot.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html