Új veszély ellen védekeznek a lengyelek

Lengyelországban olyan új koronavírus-intézkedéseket vezetnek be, amelyek célja, hogy megelőzze a hazai vállalatok ellenséges külföldi felvásárlását az alacsony részvényárak kihasználásával.
Barabás Júlia, 2020. április 23. csütörtök, 20:22
Fotó: Reuters

A lengyel kormány legújabb válságkezelési intézkedéscsomagjának egyik fő célja, hogy megelőzze a hazai vállatok külföldi felvásárlását - jelentette be Jadwiga Emilewicz lengyel miniszterelnök-helyettes, fejlesztési miniszter. A jogszabályok konkrét tartalmát a vállalati szféra képviselőivel együtt dolgozták ki. Igyekeznek úgy korlátozni a tőkemozgásokat, hogy az a gazdaság egészének növekedését ne fékezze.

A intézkedések részeként tovább növelik az Országos Gazdasági Bank (BGK) tőkéjét. Ez az alap segíti a vállalkozókat pénzügyi likviditásuk megtartásában, amelyet veszély fenyeget vagy amelyet már el is vesztettek. A hozzájárulást a hitelekhez a kereskedelmi bankok adják, míg a kamatot a BGK fedezi.

A kormány ezekre a célokra 270 millió zlotyt (21 milliárd forint) szán az idei és a jövő évben. A miniszterelnök-helyettes bejelentette azt is, hogy egyszerűsítik a közbeszerzéseket. A kormány azzal is számol, hogy a vállalatok megóvása az ellenséges felvásárlástól fontosabb szempont lesz, mint az állam eladósodásának fékezése. A lengyel tulajdon védelmét szolgáló intézkedéshez hasonlót  Németországban már bevezettek.

HOZZÁSZÓLÁSOK