Oroszországban ígéretes eredményeket értek el egy gyógyszerrel a koronavírus-betegek kezelésében - írja a CNBC.

A fejlesztés az orosz állami vagyonalap (angol rövidítéssel RDIF) és a ChemRar gyógyszeripari cég részvételével folyik. Az előbbi kétmillió dollár támogatást adott a munkához. A hatóanyag a favipiravir, és a japán Avigan influenzaellenes gyógyszerre alapul. Kirill Dmitrijev, a RDIF vezérigazgatója elárulta, hogy 330 betegen vizsgálták a szert, amely véleményük szerint nagy szerepet játszhat a jövőben a koronavírus-betegség kezelésében. (Magyarországon is a favipiravir hatóanyaggal készül koronavírus elleni gyógyszer.)

A vizsgálatok során 40 pácienst kezeltek a favipiravirral, akik 60 százalékból a kezelés megkezdése után öt nappal eltűnt a koronavírus. Ez kétszer jobb eredmény, mint amit a standard kezelést kapott betegeknél elértek. Ezek az adatok megegyeznek azokkal, amelyeket ugyanezzel a szerrel Kínában folytatott teszteken szereztek. Összességében átlagosan 11 napról 4-5 napra tudták leszorítani a gyógyuláshoz szükséges időt. Az ilyen fejlesztéseknél megszokottnál korábban kezdtek hozzá a nemzetközi vizsgálatokhoz - mondta Dimitrijev -, így a következő két hónapban lezárhatják a teszteket, amelyekből kiderülhet, hogy a gyógyszer tényleg hatásos-e.

Nem versenyeznek

Az orosz vagyonalap vezetője elmondta, hogy nem tekintik versenytársnak az amerikai Gilead biotechnológiai cég remdesivir hatóanyagát, amelyet szintén sikeresen alkalmaznak a koronavírus-betegek gyógyításában. Nem akarnak belebonyolódni egy gyógyszer-fegyverkezési versenybe, ehelyett együttműködést ajánlanak mindenkinek, aki a koronavírus ellen háborúzik. Reméli, hogy az orosz hozzájárulás a sikerhez, javítja Oroszország és a világ többi országa viszonyát. Ezzel együtt tény, hogy míg a remdesivirt injekcióban kapják a betegek, a favipiravir tablettaként fogyasztható, ami kényelmesebb.

A RDIF és a ChemRar együtt évi 600 ezer adag gyógyszer gyártására képes. A készítményük előnye, hogy jó eséllyel heteken belül megkaphatja a felhasználási engedélyt, mivel a japán készítmény, amelyre alapul 2014 óta ismert, így tisztában vannak a mellékhatásaival. Ennek megfelelően terhes asszonyok nem kaphatják, mert japán vizsgálatok szerint születési rendellenességeket okozhat - derült ki a Reuters korábbi híréből.