Kész a gyorsteszt: 45 perc alatt kimutatja a koronavírust

Az amerikai Cepheid vállalat fejlesztett, 45 perc alatt eredményt produkáló gyorstesztet a cég elemzőkészülékével kell használni.
Csernátony Csaba, 2020. március 22. vasárnap, 08:50
Fotó: Getty Images

Gyorstesztet fejlesztett ki a koronavírus okozta fertőzés kimutatására egy amerikai cég, és sürgősségi eljárásban már meg is kapta az engedélyt a forgalmazásra az amerikai hatóságoktól - írja az Index.

A molekuláris diagnosztikai eszközök fejlesztésével foglalkozó Cepheid vállalat a közleményében arról írt, hogy az engedélyeztetett gyorstesztjével 45 perc alatt kimutatható a fertőzés.

Az Index az MTI összefoglalóját idézve ír arról is, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszeripari felügyelet által engedélyeztetett gyorsteszt a vállalat által gyártott GeneXpert automatikus elemzőkészülékkel végezhető el, és használata nem igényel különösebb szaktudást az orvosoktól. A gyorstesztet a jövő héttől kezdik forgalmazni.

A Cepheid szerint az egyesült államokbeli kórházaknak mintegy 5 ezer GeneXpert elemzőkészülékük van, világszerte pedig 23 ezret használnak. Jelen pillanatban az Egyesült Államokban használt tesztekkel egytől négy napig tart a fertőzöttség kimutatása.

HOZZÁSZÓLÁSOK