Elbukott két újabb koronavírus-vakcina

Az amerikai Merck hétfőn bejelentette, hogy abbahagyja mindkét kísérleti koronavírus elleni vakcinájának fejlesztését, miután a korai klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy az oltások nem váltanak ki elégséges immunválaszt a vírus ellen.
Domokos László, 2021. január 26. kedd, 11:50
Fotó: Reuters

Bár az oltóanyagok biztonságosnak bizonyultak, egyelőre még nem tudják, hogy miért nem bizonyultak hatékonynak - mondta Nick Kartsonis, az egyik legnagyobb nemzetközi oltóanyaggyártó koronavírus-vakcinákért felelős vezető kutatója.

A tudományos közösség nagy reményeket fűzött a vakcinákhoz, a cég ugyanis korábban a világon elsőként állított elő hatékony oltóanyagokat olyan betegségek ellen, mint a mumpsz, a bárányhimlő, az övsömör vagy az ebola - írta az Index a Wall Street Journal híre nyomán.

A bejelentés szerint a gyógyszergyártó ezentúl két kísérleti koronavírus-gyógyszerére (MK-4482 és MK-7110) fókuszál, amelyeknek a következő hetekben érkezhetnek az újabb teszteredményei.

Pontosítás

A cikk megjelenése után a Merck Kft. közölte lapunkkal, hogy ez a bejelentés az MSD-re vonatkozik és nem a Merck-re, a németországi Darmstadtban székhellyel rendelkező vállalati csoporthoz.

A Merck vállalat ugyanis a Merck nevére és márkájára vonatkozó jogokat nemzetközi szinten birtokolja - kivéve Kanadát és az Egyesült Államokat, ahol a vállalat EMD Serono, MilliporeSigma és EMD Performance Materials néven működik. Ezért utólag írtuk át a "Merck" megnevezést "az amerikai Merck" megnevezésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK