Így készülnek a cégek az újraindulásra

Felvásárlásokkal készülnek a normál üzletmenet helyreállítására a cégek, a vállalatok többsége arra számít, hogy az egészségügyi vészhelyzet okozta válságból jövőre indul meg a gazdasági fellendülés - közölte az EY nemzetközi tanácsadó cég a február 4. és március 26. között 46 országban 2900 felsővezető megkérdezésével készült globális kutatás megállapítását.
Szepesi Anita, 2020. április 16. csütörtök, 20:14
Fotó: Getty Images

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben kiemelték, hogy világszerte a vállalatok 49 százaléka a két évvel ezelőttivel megegyező, vagy annál alacsonyabb nyereségességgel kalkulált az idei évre, a kialakult egészségügyi vészhelyzet miatt most 95 százalék még alacsonyabb profitra készül.

A bevételi és a jövedelmezőségi célok teljesítése érdekében jelentős átalakításba kezdett a cégek 72 százaléka, és a korábbinál rendszeresebb stratégiai és portfólió-felülvizsgálatokat terveznek.

A kutatásból kiderült, hogy a kialakult helyzet enyhülésével prioritás lesz az új digitális és technológiai megoldásokba való beruházás, illetve a portfólión belüli tőkeátcsoportosítás is.

A közlemény szerint középtávon élénkülést feltételez a legtöbb döntéshozó, 56 százalékuk továbbra is aktívan tervezi a fúziókat és felvásárlásokat a következő 12 hónapban is. Egy akvizíció során a vezetők 38 százaléka számára a megcélzott vállalat üzleti rugalmassága lesz döntő szempont.

Nagy Ferenc, az EY Tranzakciós Tanácsadás üzletágának szakértője a közleményben rámutatott arra, hogy a válsághelyzet egyelőre nem kényszerítette terveik teljes feladására a cégvezetőket. Az akvizíciók továbbra is hatékonyan alakíthatják a vállalati portfóliókat, illetve felgyorsíthatják a társaságok előtt álló átalakulási folyamatokat. Ahogy a 2008-as pénzügyi válságot követő időszak is rámutatott, az éledező piacon sok esetben épp egy felvásárlás segíti hozzá a cégeket, hogy újra megerősödjenek és visszaálljanak a növekedés útjára - tette hozzá Nagy Ferenc.

A következő időszakban jelentős átstrukturálódásra lehet számítani, az élénkülés a fúziók és felvásárlások (M&A) piacán azonban csak akkor fog megindulni, ha már túl vagyunk az egészségügyi vészhelyzet nehezén - írja az EY közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.04.17 11:28

@b0n4p4rt3: és mégis miből, napóleon?
a lakosság nagyrésze minden tartalékát felélte, egy másik részének meg a válság után nem lesz bevétele... a két rész fedheti is egymást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.04.17 08:41

Aki most kitart, az nagyot fog menni a válság elmúltával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html