Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hétfő óta érvényes szabályozás alapján a külföldről beutazóknak, köztük a brit állampolgároknak is kéthetes karanténba kell vonulniuk. A kormány indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása, hogy az immár visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon.

A British Airways, az easyjet és a Ryanair már a hét elején jelezte, hogy bíróságon kívánja megtámadni a karanténintézkedést, pénteken pedig hivatalosan is bejelentette a jogi eljárás elindítását - számolt be az MTI.

A légitársaságok jogi képviselőinek érvelése szerint a külföldről beutazókra az intézkedés sokkal szigorúbb kötelezettségeket ró, mint amilyeneket a jelenlegi szabályozások alapján a már Nagy-Britanniában tartózkodóknak be kell tartaniuk.

A jogi eljárás indokai között szerepel az is, hogy a nyilatkozatokból következtethetően - a brit kormány állításával ellentétben - a kabinet saját tudományos tanácsadói sem támogatják a karanténintézkedést.

A légitársaságok felszólították a kormányt arra, hogy ne válogatás nélkül alkalmazza a karantén-előírást, ehelyett teremtse meg a feltételeit annak, hogy az alacsony fertőzöttségű országokból érkezők mentesüljenek a karanténszabály alól. Erre Boris Johnson miniszterelnök nemrégiben gyakorlatilag ígérettel felérő utalást tett.

Pénteki nyilatkozatukban a légitársaságok azonban közölték: semmiféle jelzést nem kaptak arra, hogy mikortól léphetnének érvénybe ezek a mentességek.

A brit turisztikai és szállodaágazat is jogi eljárásra készül a kormány karanténintézkedése ellen, elsősorban azzal az érvvel, hogy az előírás aránytalan és diszkriminatív. A kezdeményezéshez több mint 500 nagy utazásszervező vállalat és szálloda csatlakozott. E cégek együttes forgalma meghaladja az évi 10 milliárd fontot.