Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai-német Pfizer-BioNTech páros koronavírus-vakcinájának első dózisa kétharmados védelmet biztosít a fertőzés ellen - írja a Bloomberg a brit kormány egyelőre még nem publikált adataira hivatkozva. A szigetország vakcinaprogramjának sajátossága, hogy a két szúrásból álló oltásoknak csak az első dózisát kapják meg a beoltottak, a három hét múlva esedékes másodikat elhalasztják. Ezzel gyorsítják fel az oltási kampányt. A hamarosan nyilvánosságra kerülő statisztika szerint a Pfizer-BioNTech vakcina a fiatalabb felnőttek körében 65 százalékos, a 80 évesnél idősebbeknél 64 százalékos védettséget biztosít már az első szúrásra.

Akik mindkettőt megkapták azoknál 79, illetve 84 százalék ez az arány a koruktól függően. Az brit-svéd AstraZeneca készítményével hasonló eredményt értek el - derült ki a The Sun korábbi beszámolójából. Bár ezek a számok kisebbek, mint amiket a gyógyszergyártók a klinikai tesztjeik során kaptak, a brit kormány minden bizonnyal üdvözölni fogja az eredményeket, és ezekre alapozva határozza meg a korlátozások lazításának menetrendjét. Az 67 millió lakosú Egyesült Királyságban eddig 12,6 millió embert oltottak be a Pfizet-BioNTech vagy az AstraZeneca vakcinájával. Ezen belül a 80 év felettiek 90 százaléka megkapta a védettséget.

Óvatos bizakodás

A kormány február 15-éig el akar jutni 15 millió beoltottig, ezt követően megfontolják a korlátozások enyhítését. Az első lépcsőben március 8-án megnyithatják az iskolákat. A brit gazdaság egyébként az elmúlt 300 év legsúlyosabb recessziót szenvedi el a koronavírus-járvány miatt.

A szakértők a siker ellenére óvatosságra intenek, ugyanis hiába a világ egyik legjobban átoltott országa az Egyesült Királyság, egyelőre nem tudni, hogy az oltások kellő védelmet nyújtanak-e a koronavírus egymás után feltűnő új változataival szemben. Boris Johnson miniszterelnök a napokban mosolyoffenzívával próbálta megnyugtatni a közvéleményt arra hivatkozva, hogy úgy tűnik, a vakcinák a még a legdurvább, dél-afrikai mutáció esetén is megelőzik a súlyos, életveszélyes megbetegedést. Ezzel együtt a járvány esetleges újraindulása keresztül húzhatja a kormány enyhítési terveit.